Lär dig laga dina kläder

DesktopImage
0
Saknar din favoritkappa en knapp? Eller har byxorna fått en reva i benet? Damma av dina baskunskaper i syslöjd och lär dig laga kläderna själv.

De flesta av oss har nål och tråd hemma. Problemet är att det var länge sedan skolans syslöjd var aktuell. Därför har vi satt ihop en guide med handfasta tips på hur du går till väga för att laga trasiga kläder.

Repor

Börja med att ta med dig ditt trasiga klädesplagg till närmaste tygbutik för att hitta ett matchande tyg att laga repan med. När du valt ett passande tyg klipper du ut den bit som ska täcka revan. Tänk på att den måste vara lite drygt 2,5 centimeter bredare än själva revan. Placera tygbiten under revan på avigsidan av plagget och nåla i kanterna så att den hålls på plats. Därefter syr du med sicksack-stygn fram och tillbaka över revan tills den är helt "stängd". Om du syr för hand kan det hjälpa att upprepa proceduren i motsatt riktning för att stygnen ska hålla bättre. Klipp gärna bort överflödigt tyg kring kanterna. Avsluta med att vända plagget ut och in och stryk med strykjärn över lagningen.

Dragkedjor

Att laga blixtlås där häktorna inte längre passar är lättare än man kan tro! Ta bort den lilla plast- eller metallbiten som stoppar dragkedjan längst ner. Sedan drar du ner löparen så att den inte är i vägen när du ska matcha häktorna rätt igen. När de väl hamnat rätt kan du trä på löparen hela vägen upp igen. Eftersom du tagit bort "stoppen" i steg ett måste du tillverka en ny för att hålla löparen på plats. Använd en tjock tråd och en vass nål och sy fram och tillbaka längst ner på dragkedjan där den tidigare stoppbiten satt. Räkna med att det krävs rätt många stygn innan du har skapat en tillräckligt stabil stoppbit. Men när den väl är på plats är dragkedjan som ny igen.

En saknad knapp

Har du tappat en knapp? Det är lätt fixat. Börja med att hitta rätt färg och form på knappen. Gå till en tygbutik eller liknande för att välja en passande knapp till det plagg du ska laga. Passa även på att köpa en tråd i samma färg. Innan du börjar sy är det bra att studera hur de andra knapparna i plagget är fastsydda. Lägg därefter en tandpetare mellan knappen och tyget så att du får ett mellanrum. Det är viktigt att tandpetaren är placerad mellan de båda hålen på knappen. Glöm inte att säkra tråden i tyget med en knut både i början och slutet. Ska du sy fast en knapp i en rock eller kappa? Testa att fästa en mindre knapp på avigsidan av rocken. Då sitter knappen på utsidan bättre. 


Astrid Feildreich

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande