Guide: Hitta din stil

Guide: Hitta din stil

0
Inom mode talas det ofta om långsiktighet. Fokus ligger på personlig stil, inte snabba trender. Fantastiskt och jättesvårt. Hur gör man?

Eva Carlström och Sophie Cederholm driver företaget Reborn Lifestyle som specialiserat sig på att hjälpa till att hitta den personliga stilen utifrån devisen ”du är din förpackning”.
Så här beskriver de vad som egentligen menas med en personlig stil: ”Personlig stil är när utsidan, din 'förpackning', matchar insidan och när du framhävt dina bästa kvalitéer och din kropp med hjälp av rätt kläder, mönster, färger, former, material, snitt och frisyr." 
Att ha en personlig stil är alltså inte detsamma som att vara annorlunda och sticka ut utan om att spegla den man är oavsett om man vill synas och vara färgstark eller om man är en person som vill vara enkel och diskret.
Alla kan ”sätta på sig” en ny stil och förändra sin utsida men personlig stil är mycket mer än så. Det är när DU bär kläderna och inte kläderna bär dig, när det finns en harmoni och en helhet och när du känner dig ett med plagget.

Eva och Sophie menar att personlig stil både kan vara en framgångsfaktor och en hälsofaktor och det finns en mängd andra trevliga fördelar med att landa i sin egen stil.

1. Enklare shopping och miljötänk. Det blir det lättare att handla kläder och du slipper en garderob full med kläder som inte används.  Du vet exakt vilka guldkorn du ska välja från allt det nya som kommer i butikerna. Det här är ju även väldigt bra ur miljösynpunkt.

2. Ökad trovärdighet. En personlig stil kopplas ofta till äkthet och trovärdighet. Du känner själv, och uppfattas av andra som att du är dig själv i alla sammanhang. Människor har lättare att tolka dig om du har en röd tråd i din stil, man känner igen ”ditt varumärke”. Även om din stil är genomgående kan du klä upp eller ner den med olika accessoarer och material inför fest eller viktiga möten.

Hitta din stil guide
Att hitta sin personliga stil är ingen ”quick fix” och det kan krävas flera omgångar av reflektion och testande, men här är en mini-guide som hjälper dig komma igång med processen.

1. Beskriv hur du vill uppfattas med tre positiva ord utan att använda orden glad, snäll, positiv och omtänksam. Hur ser en person ut som är de ord du väljer? Hur ser till exempel en driven, stark och kreativ kvinna ut? Vilka plagg bär hon?

2. Välj. Vilka plagg i din garderob stämmer överens med de ord du valde? Vilka reaktioner brukar du få när du bär de kläderna? Fundera också på om du någon gång känt att du var i ”synk” med din outfit; att du bar kläder som du upplevde hjälpte dig att uppfattas på det sätt du önskar, enligt de ord du valde tidigare. Spara dessa plagg och se vad de har gemensamt.

3. Rensa! Titta på alla de plagg du sällan eller aldrig använder! Vad är gemensamt för dessa? Påminn dig om detta nästa gång du står i affären och håller i ett liknande plagg.

4. Låt färgen prata. Vilka färger beskriver bäst din insida? Precis som ett rum kan förmedla olika känslor eller ta och ge energi med hjälp av färg kan även dina kläder göra det, både till dig själv och till din omgivning.

5. Framhäv! Ställ dig framför spegeln och välj tre kroppsdelar du är mest nöjd med! Sätt fokus på dessa med hjälp av detaljer eller färger med målet att framhäva istället för att dölja. Välj till exempel ett kort halsband eller maffiga örhängen för att sätta blickpunkten upp mot ansiktet. Istället för att försöka dölja magen, om du är mindre nöjd med den, med långa accessoarer. Blickarna dras till detaljerna du bär.

Låt ditt yttre visa vad du vill
Det kan vara viktigt att reflektera över sin stil om man står i ett vägskäl i sitt liv och behöver stärka den man är för att öka chanserna till nya möjligheter som ett nytt jobb eller en ny partner. Förändringar i livet, både positiva och negativa, skapar nya värderingar, nya rollfördelningar och att utvecklas som människa kräver ofta även en utveckling av stilen.

Att förändra stilen kan också vara till hjälp om man känner att man ”fastnat” i sig själv eller om man upplever att man blir missförstådd för den man är, att man drar till sig människor man inte önskar eller inte får den respekt man önskar.
Eva och Sophie får ofta höra fantastiska historier om hur deras kunder upptäckt sig själva på nytt och fått en stärkt och positiv självbild. Många upplever också att de accepterat sin kropp och slutat sätta fokus på sina brister.

Skribent: Catherine HurtighFler lästips:
Din guide till smartare shopping
5 tips för en ny klädstil

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om