Vårda dina skor och stövlar

Vårda dina skor och stövlar

Stövlar och skor för höst och vinter är ofta dyra. Dessutom bjuder vårt svenska klimat på både slask och snö, för att inte tala om det eländiga saltet. Men med skokräm, impregnering och övrigt vårdande kan du hålla dina dyrgripar i form länge, år efter år.


Så här års lockar butikerna med en mängd sko- och stövelnyheter, men tänk på att nya skodon inte alls är skyddade mot smuts och slask. Innan du stoltserar ut på gatorna med dina nyförvärv måste de impregneras. Se bara till att ha koll på viket material dina skor eller stövlar är gjorda av och köp anpassad impregnering.

Men det är inte bara nya skor som behöver omvårdnad. Livslängden på dina gamla ingångna skor och stövlar kan förlängas betydligt om du ger dem chansen. Utgå från skomakarmästarförbundets devis; rengör, vårda och skydda.

Putsa och impregnera
Grundregeln är att rengöra skorna om de blivit smutsiga, putsa med skokräm, impregnera, använda skoblock och skohorn, samt att låta skorna vila varannan dag. Det sistnämnda behövs för att skorna ska kunna torka ordentligt. Ingen kan nämligen helt undvika fotsvett, och i genomsnitt svettas vi fem milliliter om dagen.

Gör så här
Fram med alla dina skor. Rensa ut de du inte längre vill ha, och sälj på Blocket eller på loppis.
Borsta de som blir över och torka med en fuktad trasa. Ta en gammal tandborste till hjälp för att komma åt i skrymslen och vrår. Till mocka, som är ett extra känsligt, ska du använda en speciell mockaborste.
När rengöringen är klar är det dags att impregnera och putsa med materialanpassade medel. Glöm inte att även tygskor kan impregneras för att skyddas mot fläckar och väta.

Glöm heller inte att byta ut trasiga skosnören, och låt skomakaren laga trasiga klackar och byta sulor om det behövs.
Om skorna blivit genomblöta av regn, snö eller slask ska de torka ordentligt i rumstemperatur.  Fyll skorna med tidningspapper som suger upp den värsta vätan.

Saltfläckar ska tas bort så snart som möjligt. Låter du saltränderna vara kan du säga tack och adjö till skorna, saltet kommer nämligen att torka ut skinnet så att skorna spricker. Fukta därför en svamp och torka bort saltfläckarna försiktigt med en gång. För bättre resultat kan du ha i några droppar citron i vattnet, eller använda speciella saltfläcksmedel. Låt sedan skorna torka i rumstemperatur och efterbehandla med skokräm och impregnering.

Tips och trix
Se till att ha skokräm i olika färg hemma, liksom impregnering för olika material.
Fixa ditt egna skomakar-kit med svampar, trasor, borstar, skosnören och innersulor samt skokräm, impregnering och annat som kan behövas. Då är det smidigt att göra skovården till en vana.

Har du inte råd att köpa skoblock och speciella stövelhängare kan du i stället använda tidningspapper till skorna och hård papp till stövelskaften. Huvudsaken är att skor och stövlar håller formen.
Förvara dina finaste skor i skokartonger.

Skulle du någon gång sakna skokräm kan du använda lite vanlig handkräm i stället.  


Skribent: Lotta Ringdahl

Källa: Sveriges skomakarmästarförbund

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan