Vårda dina kläder med kärlek

Vårda dina kläder med kärlek

Med rätt vård kan du förlänga livscykeln avsevärt på dina favoritplagg. Här kommer en liten materialguide som är snäll både mot kläderna och miljön.


Bomull och linne
Spara in på antalet tvättar genom att punktbehandla fläckar istället för att tvätta hela plagget. Galltvål är ett miljövänligt och effektivt alternativ, liksom YES handdiskmedel, dutta med en frottéhandduk som inte färgar av sig. Vänd alla plagg ut och in före tvätt och knäpp knappar och dra upp dragkedjor för att minska slitage. Mindre plagg och plagg med många detaljer tvättas skonsammast i tvättpåsar.

Kläder i linne tvättas helst i max 60 grader då högre temperaturer löser upp pektinämnena och kan förstöra dess glans. Centrifugera mycket kort för att slippa hårda veck och brytskador. Undvik torktumling och mangla linne kallt eftersom värmen kan förstöra tygets glans och styrka.

Sammet och siden
Siden är vävt av silkestråd, ett naturmaterial som effektivt absorberar fukt och är mögelresistent. Siden är känsligt mot ultraviolett strålning och ska aldrig torkas eller förvaras i solen. Får du fläckar på siden måste du tvätta hela plagget efter behandling eftersom det blir fläckigt annars. Undvik tvättmedel som innehåller enzymer vilket ”äter upp” de äggviteämnen som finns i tyget och gör att det mister glansen och även kan göra att det bildas små hål. Siden klarar inte torktumling och ska helst dropptorkas.

Sammet kan vara gjort av bomull, silke eller syntet och kan vara svår att vattentvätta. Följ alltid skötselrådet.  För att ge tillbaka lystern i ett sammetsplagg kan du borsta det med koksalt.

Ylle och stickat
Ull är självrenande och kreatinet som finns i ullen bryter naturligt ner bakterier från huden. Därför behöver ylleplagg inte tvättas så ofta utan kan vädras, gärna i fuktig väderlek eftersom vattenångan tar med sig smutspartiklar och dålig lukt. Ull tvättas med tvättsåpa eller vanlig såpa som även verkar naturligt återfettande. Rulla in plagget i en handduk och pressa ut vattnet efter tvätt, låt sedan plantorka luftigt.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Stickade plagg som enligt tvättrådet kan köras i maskin läggs i ett örngott för att minska slitaget mot tvättmaskinens trumma.

Funktionsmaterial
Mikrofiber är tillverkade av polyester, nylon eller akryl och kan vattentvättas om skötselrådet anger detta. Däremot ska plagg i mikrofiber som t ex Gore-tex inte tvättas med sköljmedel eftersom fibrerna då klibbar ihop och försämrar tygets förmåga att ”andas”.

Skinn, mocka och skor
Smörj skinn och läder regelbundet, väl infettade plagg blir mindre fläckiga än ”torrt skinn”. Även sulor av läder behöver smörjas för att bättre klara slitage och väta. Mocka ska impregneras regelbundet då det annars lätt blir fläckigt även av vatten.

Vita gymnastikskor i tyg kan du först blötlägga i saltat vatten ett par timmar för att få riktigt vita om inte maskintvätt hjälper.  Fotsvettslukt försvinner om du häller bikarbonat i som får verka över natten.

Miljövänligare kemtvätt med koldioxid
Om du på tvättrådslappen ser symbolen A, F, P eller W så ska plagget kemtvättas. Kemtvätten vet vad som gäller för de olika märkningarna. Idag finns en ny typ av modern kemtvätt som tvättar med koldioxid med en mycket liten mängd miljövänligt tvättmedel som sedan återanvänds.  

Fler lästips:
Vår i garderoben
5 tips för en ny klädstil

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan