Shoppa tryggt på nätet

Shoppa tryggt på nätet

Nätshopping kan göra livet så mycket lättare. Du slipper springa runt på stan och dessutom kan du köpa prylar och kläder som inte finns i butiker just där du bor. Men det gäller att se upp, näthandeln har sina fällor. Lär dig hur du handlar utan att bli lurad.


Med hjälp av datorn kan du få så gott som hela världens varor presenterade hemma i vardagsrummet. Det är lätt att bli köpblind och pricka för både det ena och det andra där på sajten. Här följer en checklista som är bra att ha till hands när det är dags att nätshoppa.

Vad är det jag köper?

Kontrollera noga uppgifter om varans mått, material, vikt och annat som kan ha betydelse för ditt val. Finns det garanti? Ångerrätt? Se till att spara avtalet – som naturligtvis ska läsas noggrant innan du trycker på betalaknappen.

Vad kostar min vara?

Kan du hitta varan du vill ha billigare någon annanstans? Det finns flera jämförelsesajter att ta till hjälp. Finns det blänkare på sidan om särskilda rabatter? Ett annat tips är att skriva upp sig på kundlistor, då kan du få särskilda erbjudanden, kuponger och reatips. 

Var noga med att se efter vad som ingår i priset, så som exempelvis skatt, tullavgifter och leverans.

Hur fungerar leveransen?

Kolla hur lång tid det dröjer innan du kan få din beställning. Observera att vissa företag som uppger ett leveransdatum egentligen menar dagen då de tror att varan kan komma fram.

Var också vaksam på om leveransen ingår i priset, annars kan du få en otrevlig överraskning när det är dags att betala. Se dessutom till att vara ute i god tid när du handlar presenter, kurslitteratur, julklappar eller annat du måste ha innan ett visst datum. Expressleverans är oftast detsamma som extra dyrt.

Vem handlar jag av?

Det är inte alla företag där ute som har goda avsikter. Gör gärna en Google-sökning på firmanamnet för att se vad andra tycker, eller om någon råkat illa ut. Kolla även att företaget inte finns med på handla-ej-av-dessa-listor, finns bland annat på Råd & Rön.

Hur får jag kontakt?

Det är viktigt att kontrollera att företaget går att nå, och då inte bara via mejl. Se till att leta fram både postadress och telefonnummer. Kolla även om företaget har en kundtjänst, och då en som existerar på riktigt.

Hur betalar jag säkert?

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Det allra bästa är att betala via faktura, då hinner du se varan innan det är dags att betala. Detsamma gäller med postförskott som också ett säkert alternativ, då kan du kontrollera varan på utlämningsstället innan du betalar.

Om du betalar med kort, se då till att det är en säker sajt med en web-adress som har ett säkerhets-s, det vill säga att adressen börjar med https: Om det dessutom finns en hänglås-symbol i webbläsaren betyder det att företaget kan identifieras.

Men kom ihåg att aldrig någonsin lämna ut dina kontouppgifter via mejl eller på en sida som inte är krypterad.

Sajter att ha i beredskap

Håll koll på företagen:

http://se.theshoppingassistant.com

http://www.radron.se/svarta-listan/

Jämför priser:

http://www.prisjakt.nu

http://www.pricerunner.se

http://www.kelkoo.se

 

Skribent: Lotta Ringdahl

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan