Överlevnadsguide till shoppingturen

Överlevnadsguide till shoppingturen

Att kvinnor älskar att shoppa kläder är ett välkänt faktum. Men kanske är det inte lika känt att många av oss ser det som en ren plåga att behöva uppdatera garderoben. Hör du till dem som ogillar att shoppa? Missa inte Bra vardags guide för att överleva shoppingturen.


Innan du kastar dig ut i djungeln av klädaffärer bör du tänka igenom vad du ska köpa och vilka butiker du vill besöka så att du inte lägger onödig tid på att åka kors och tvärs över stan. Skriv till exempel upp vilka affärer du har tänkt hinna med och gör en lista över turodningen som du kan bocka av allt eftersom. Utgå ifrån det geografiska läget och gör en plan så sparar du både tid och frustration.

Klä upp dig innan du ger dig iväg, för om du inte har en bra dag kommer du inte att känna dig snygg i något du provar. Med dina finaste vardagskläder, en välstylad frisyr och några stänk av favoritparfymen är chansen större att du kommer att gilla det du ser i omklädningsrummens speglar, jämfört med om du tar på dig en gammal urtvättad trasa och med håret på ända ger dig ut på stan. Tänk också på att du ska klä av och på dig i provrummen, och ta kläder och skor som är enkla att hoppa i och ur.


Undvik provrummen

Hatar du också provrum? Ett bra sätt att spara tid är att shoppa utan att prova. Handla i stället på Öppet köp och ta hem och prova plaggen i lugn och ro. Då slipper du provrummens ofördelaktiga ljus och kan dessutom se om det du har köpt matchar något av det du har hemma. De flesta affärer har generösa regler för Öppet köp och returer, men se till att fråga vad som gäller för just den butik där du handlar så att du inte står där med onödiga saker som du varken gillar eller passar i.


Prova skor både en och flera gånger

Inför ett skoköp är det väldigt bra att prova skorna vid olika tillfällen under dagen. Besök butiken en gång på förmiddagen och sedan en gång till på kvällen. Fötter tenderar att svullna under dagen och du vill vara säker på att du köper ett par skor som du inte får ont av mot slutet av dagen. Även skor kan köpas på öppet köp, så du kan prova hur de känns i lugn och ro hemma.


Välj den rätta tidpunkten

Helgen efter löning är i stort sett den sämsta tidpunkt du kan välja att shoppa på. Var i stället lite mer strategisk och passa på att gå på stan en måndagseftermiddag. Ta ut de där komptimmarna och gå lite tidigare från jobbet för att slippa stressa. Har du dessutom lyckats spara undan pengar under månaden är dagen före löning den absolut bästa shoppingdagen. Då gapar butikerna garanterat tomma och du kan i lugn och ro botanisera bland plaggen.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Fråga om råd

Personalen finns där för att hjälpa dig. Var inte rädd för att be om smakråd eller om hjälp med att ta fram den rätta storleken eller en annan färg. En riktigt bra expedit kan snabbt se vad du skulle passa i och kan föreslå ett plagg du själv aldrig kunde föreställa dig att du skulle klä i. Följer du dessutom vårt råd och shoppar på en lugnare dag har personalen mer tid att ägna sig åt just dig än om du tvingas slåss om deras uppmärksamhet en löningslördag.


Med eller utan barn?

Det är självklart lättare att shoppa utan barn. Men om du har barn och är tvungen att ta med dem på shoppingrundan måste du begränsa dig. Bestäm i förväg hur många butiker du tror att barnen orkar med – fem är troligtvis max – innan de får en belöning i form av ett besök på ett kafé eller i en lekpark. Ha med något de kan sysselsätta sig med medan du provar den där partyblåsan du måste hitta till födelsedagsfesten. Till exempel några böcker eller några nya appar som du har laddat ner till telefonen eller paddan.


Skaffa din egen personal shopper

Är du en person som gillar att handla själv, eller har du lättare för att lätta på plånboken om din bästa väninna är med som smakråd? Se till att ta med det sällskap som peppar dig till de bästa köpen, vare sig det är kompisen, pojkvännen, syrran eller mamma. Undvik däremot att shoppa tillsammans med någon som du vet bara kommer att racka ner på dina val, som har en annan budget än du som referenspunkt eller som är mer fokuserad på sina egna inköp.


Lycka till i shoppingdjungeln!


Skribent Karolina Ek

  Logga in för att kommentera