Klä dig i trä

Klä dig i trä

Tänk nytt och köp kläder av trä i stället för bomull. Detta spås nu bli framtidens melodi för att spara på miljön. Utbudet av allt ifrån träningskläder till toppar, kjolar och klänningar i material som viskos och lyocell ökar stadigt i våra butiker.


Bomullen håller på att ta slut och är dessutom inte så miljövänlig som vi länge trott. De jättelika odlingarna kräver näringsrika jordar och mycket vatten, vilket innebär stora mängder bekämpningsmedel och att odlingsmarkerna helt enkelt inte räcker till.

Därför forskas det nu för fullt för att hitta alternativa kläd- och textilmaterial – och lösningen tycks stå att finna i skogen! Genom att omvandla cellulosabaserade träfibrer till textilfibrer går det att få fram helt nya slags material, som kan användas till kläder och andra textilier.  

1. Dubbelt bra med trä
Det mest välkända och använda alternativa materialet än så länge är viskos (som påminner om siden), som blivit alltmer populärt bland modeföretagen. Filippa K och H & M använder det till exempel i många av sina tröjor och i fodret på kavajer.

Men även om viskos är miljövänligare än bomull, så har det ändå sina brister. Samtidigt som det är framställt av miljövänliga träfibrer så är produktionsprocessen energikrävande. Då är materialet lyocell, som också tillverkas av cellulosa, bättre. Det har ännu inte kommit ut lika mycket ute i handeln, men finns i vissa klädbutiker, som hos Filippa K. Det bearbetas med ”snällare” kemikalier än viskos och i ett slutet system, som gör att det mesta av kemikalierna kan återvinnas i stället för att släppas ut med spillvattnet. Detta tyg är 100 procent biologiskt nedbrytbart och kan tillverkas i allt ifrån silkesliknande tyger till denim.

Fördelen med både viskos och lyocell är att de inte bara är miljövänligare än bomull, utan också gynnar vår utarmade träindustri. I takt med att efterfrågan på pappersprodukter minskar, skönjer man nu en ljusning både avseende arbetstillfällen och välbehövlig avverkning av skog.  

2. Fler alternativ
Men vill du inte ”klä dig i trä” finns även andra alternativ till bomull i våra kläder än viskos och lyocell, som kommer mer och mer. Här är några exempel:

Hampa: Denna nässelväxt klarar sig på näringsfattig jord och odlas inom hela EU. Tyget man får ut av denna naturfiber är slitstarkt, men skrynklar lätt. Det går att tillverka allt ifrån linneliknande tyg till grov säckväv. Utmärkande för kläder i detta material är att de känns svala på sommaren och värmer på vintern.

Återvunnen polyester: Polyester är konstgjort och ursprungsproducerat av råolja. Det återvunna tyget kan från början ha varit till exempel PET-flaskor och fördelen med detta tyg är alltså att det är återvunnet. Polyestertyget kan tillverkas i allt ifrån silkiga klänningstyger till fleece och träningskläder.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Rami: Det här är en av de äldsta textila fibrerna, som – precis som hampa – är utvunnet av en nässelväxt. Tyget liknar linet och kläder i detta material är svala och sköna och fukttransporterar bra.

Mjölkfiber: Denna textila fiber tillverkas av överbliven mjölk! Eller rättare sagt av proteinerna som blir kvar när vätskan kokats bort. Tyget är mjukt och behagligt och har fin, lite lyxig lyster med god förmåga att transportera fukt. Det passar därför bra till kläder nära kroppen och används ibland i underkläder och babykläder.

Men se upp! ”Miljövänliga” tyger är inte alltid så miljövänliga som de verkar, varnar flera aktörer inom konsumentrådgivning och textilindustrin. Är till exempel hampan väldigt mjuk kan den ha behandlats med kemikalier och alltför mjuk rami kan vara uppblandad med lin eller bomull. Samma sak med mjölkfiber.

Därför bör vi oavsett tillverkningsmaterial alltid köpa miljömärkt.

Men allra bäst är förstås att använda och slita ut det vi redan har. Överkonsumtionen av kläder är det överlägset allra största problemet.

/Eva-Lotta Sigurdh

Fler lästips:
Återvinn dina gamla kläder
Höstens it plagg

 

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan