Guide: Rätt solbrillor för ditt ansikte

Guide: Rätt solbrillor för ditt ansikte

På jakt efter nya solglasögon denna sommar? Läs först vår guide och pricka sedan in de rätta bågarna för just din ansiktsform.


Osäker på vilka bågar du egentligen passar i? Osäker på vilken solglasögontrend som är hetast? Innan du bestämmer dig för vilken modell det blir, ta reda på vilken ansiktsform du har och låt proffsen lära dig hur du hittar de perfekta solglasögonen för dig.

– Det allra viktigaste när du väljer solglasögon är att titta på ditt ansiktes bredd, näsform och kindtyp. När jag hjälper en kund att välja båge börjar jag alltid med att gå igenom dessa tre steg, säger Jennie Hallestam på NK Details i Stockholm.


5 viktiga steg för att hitta glasögonen till din ansiktsform

1. Bredd
Rätt bredd på bågarna är essentiellt för att solglasögonen ska sitta bra och därigenom se snygga ut på ditt ansikte. Den ultimata bredden är när bågen går precis utanför ditt ansikte. Det ska med andra ord finnas ett litet mellanrum mellan yttersta kanten på bågen och käkbenet. Det är dock lika viktigt att bågen varken är för stor eller för liten. Är bågen för liten, kan det se ut som du har tätt sittande ögon. En för liten bågen kan börja töjas ut vilket kanresultera i att linserna ploppar ut.

2. Näsform
En viktig faktor för att få perfekt passform är att solglasögonen verkligen sitter på näsan och inte på kinderna. Sitter bågen för mycket lutad mot kinderna åker den lätt ner när du går ut i solen och blir varm och kan till och med glida av ansiktet. Det kan även bli fula märken i ansiktet om bågen trycker mot kinderna.

Har du låg nästrot är en platt båge, gärna en med justerbara nässadlar, lämpligt för dig. Har du en bred näsrot är justerbara nässadlar också ett bra alternativ. Sitter bågen för trångt över näsan, kan du öppna upp nässadlarna och forma dem så att de sitter både snyggt och bekvämt.

3. Kind
Vilken form har dina kinder och kindben? Har du lite pösiga eller stora kinder, välj då en platt båge alternativ en som inte är så djup. Har du smalt eller tunt ansikte passar en välvd båge dig bättre.

Väljer du fel form på din båge kan vissa oönskade ansiktsdrag förstärkas. Ett knep är att använda sig av kontraster istället – då kan du lyckas med att trolla bort något du inte är helt nöjd med i din ansiktsform.

4. Perfekt form
Tänk ”tvärtemot” när du väljer form på dina bågar tipsar Jennie. Har du en rund ansiktsform, kan du trolla bort en del av rundheten genom att välja kantiga modeller. På samma sätt kan du använda kontrasttricket genom att välja en båge med runda former om du har ett mer kantigt och fyrkantig ansikte eller tydliga, markanta käkben. Har du istället ett avlångt ansikte, är en båge som är mer långsmal något för dig.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

5. Finn färgen
Tänk på vilken färgton du har på din hy, ögon och ditt hår och välj därefter vilken färg din båge ska ha. Här gäller regeln “kaka söker maka”. En blek hudton med kalla toner passar bra just med bleka kalla toner. Har du mer varma toner och lätt för att bli brun, blir du fin i bågar med varma toner.


Jennie Hallestams bästa bågtips
Prova alltid att le när du provar en båge. Solglasögonen ska inte åka upp i pannan, då sitter de fel och är inte rätt för ditt ansikte. 

Ett big no-no är att sätta solglasögonen på huvudet. Ditt huvud är alltid bredare än ditt ansikte och skalmarna töjer lätt ut sig. Bågen kan bli sned och det kan göra att linserna ploppar ut. Dra därför aldrig upp dina solglasögon uppe på hjässan utan förvara dem alltid i ett säkert fodral när du inte har dem på dig. 

Ta hand om dina bågar, putsa dem och håll dem rena överlag. Ett knep är att blanda i en droppe diskmedel i en vattenspruta och spraya glasen lätt med blandningen. Eller använd ett optiskt rengöringsmedel som säljs i optikaffärer. Dra åt skruvarna då och då med en liten skruvmejsel

Ha kul när du handlar, våga prova något nytt, köp inte exakt likadana solglasögon som du alltid har haft, välj ett komplement till vad du har idag.


Trender
De stora glammiga bågarna är på väg ut men kvinnligt enklare glam finns kvar. I år är den största trenden det vi kallar Katten, säger Jennie. En kattformad båge, med influenser från 50–60-talet, lyfter hela ansiktet och passar de flesta men gynnar speciellt en äldre kvinna.

Retrostilen, 50–80-talsformer, är också inne, med sköldpaddsbruna toner. En annan trend är det så kallade nörd-modet, som för tankarna till de bågar stjärnor som Johnny Depp och Steve McQueen haft i olika kultfilmer. 

Jenny Jonasson


Läs mer:
Vårfräscha prickiga naglar
Så får du snyggaste luggen

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan