Få koll på vintage - skötselråd

Få koll på vintage - skötselråd

Vintage ligger i tiden. Men hur tar man hand om sitt älskade second hand-plagg så det får ännu längre livslängd och hur tvättar du det på bästa sätt?


– Nu förtiden slänger vi plaggen, utan tveka, i tvättmaskinen så fort de blivit en gnutta smutsiga, säger Sandra Ehn på vintage-institutionen Judits Second hand. Ett vintageplagg måste man lägga lite mer omsorg och energi på jämfört med ett nytt.

Så här tar du hand om ditt vintage-plagg

1. Granska plagget
Det är viktigt att du skannar av plagget innan köp, eftersom det inte finns någon bytesrätt på second hand-kläder. Kontrollera därför plagget noga innan du bestämmer dig för att köpa det. Är det i bra skick? Har tyget några repor som kan gå upp ännu mer? Finns det någon gammal fläck du inte kan leva med? 

2. Tvätta försiktigt
Kontrollera gärna med inköpsstället om du är osäker på vilket tvättråd som gäller för plagget. Second hand-butikerna själva kemtvättar nästan alltid alla plagg. Ta också reda på ungefär vilken tidsepok plagget är från. Plagg som är något ”nyare”, som till exempel 70-tals kläder, går kanske att tvätta i maskin eftersom det då gjordes mycket i bomull, denim och polyester. Plagg som kommer från årtiondena före är oftast gjorda i finare kvalitet som kan behövas kemtvättas alternativt tvättas varsamt för hand.

Siden kan tvättas med en speciell sidentvål. Vill du tvätta väldigt tunt siden, exempelvis en scarf, se till att du försiktigt rör och vänder runt plagget i tvättvattnet, så undviker du vattenfläckar. Solkiga ränder på exempelvis mockajackor kan du försöka få bort med milt tvålvatten. När kragen torkat borstar du lätt med en mockaborste.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Råkar du fläcka ner ditt vintage-plagg är ett knep att använda lite handdiskmedel på fläcken innan plagget handtvättas. Gäller det äldre fläckar som redan fanns på plagget kan de vara nästan omöjliga att få bort och bara förvärras om du försöker lösa upp dem, så informera dig gärna hos en kemtvätt innan du ger dig på fläcken. Ett gammalt husmorsknep är att lägga fläcken i het mjölk några minuter för att sedan tvätta den i tvålvatten. Ha i några stänk ammoniak i sista sköljvattnet. En del fläckar och märken på gamla kläder kan man dock få leva med.

3. Förvara rätt
Ett vintage-plagg kräver bättre förvaring än våra moderna kläder. Över lag behöver äldre kläder mer luft, så stapla inte plaggen på hög, separera dem hellre. Lägg plagget antingen i en kartong eller i en rejäl klädpåse, som du kan hitta exempelvis på IKEA, eller i en vanlig tyg- eller plastpåse när du inte använder det.

Vill du skydda plagget mot fukt? Vira då in det i silkespapper. Silkespapper eller vanligt tidningspapper är också bra att fylla upp gamla skor och väskor med så tappar de inte form. Eftersom äldre skinn har en tendens att torka och spricka, smörj ofta in det med ofärgat läderfett.

Dofttips
Använd lavendelpåsar eller bitar av kartong sprayade med din favoritparfym i din vintage-garderob så doftar plaggen gott. Du kan också använda ett bra sköljmedel när du tvättar de plagg som klarar handtvätt.

Fakta
Judits Second ligger på Hornsgatan 75, Stockholm. Mer information kan du hitta på hemsidan judits.se.

Av Jenny Jonasson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan