Återvinn dina gamla kläder

Återvinn dina gamla kläder

Vi har sedan länge varit bra på återanvändning och second hand i Norden. Nu är det nya, heta att även återvinna kläder och textilier. Flera klädkedjor och välgörenhetsorganisationer går i bräschen och du som konsument kan bidra.


Vi har aldrig köpt så mycket kläder som nu – och även om vi är bra på att återanvända så slängs en hel del. Närmare bestämt åtta kilo per person och år! Och det är framförallt detta som aktörer i branschen vill göra någonting åt. För även udda strumpor och sådant som blivit för trasigt för att kunna fortsätta användas som kläder går att göra någonting bra av. Eller vad sägs om att låta dina gamla byxor förvandlas till stoppning i en madrass, rengöringsdukar eller isoleringsmaterial? Andra exempel är textilfibrer, tyger och dämpningsstoff.

Det enda du behöver göra själv är att lämna dina kläder till rätt ställe. 

1. Här lämnar du
Det senaste är att producenterna själva har börjat samla in textilier till återvinning. En av dem som kommit längst med detta är butikskedjan H&M, som satt upp särskilda behållare framme vid kassorna. Här kan du slänga allt som inte längre går att återanvända – oavsett om det från början är köpt där eller någon annanstans. Som bonus (förutom välbefinnandet i att vara miljövän) får du en rabattcheck att kunna utnyttja i butiken.

H&M har numera även en egen kollektion med återvunna tyger.

Också friluftsföretagen, som Houdini och Klättermusen, har återvinningsboxar i affärerna där du kan slänga dina utslitna träningskläder. Houdini tar även tillvara spillmaterialet som blir över i produktionen – och som sedan kan bli mönster i jackans huva eller till ett underställ i annorlunda modell.

Andra företag som på olika sätt arbetar med återvinning av kläder är Boomerang, GinaTricot, Ikea, Indiska, Kapp-Ahl, Lindex och Åhléns.

Flera av de klassiska välgörenhetsorganisationerna har även dessa tagit steget längre och skickar inte bara iväg eller säljer begagnade kläder. För några år sedan antog Röda Korset en klädpolicy, som går ut på att det som inte blivit sålt går till återvinning och blir till exempel stoppning i möbler. Och Myrorna har testat olika projekt med särskilda klädholkar för återbruk.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

De flesta av välgörenhetsorganisationernas klädinsamlingar (både de för återanvändning och återvinning) finns placerade på återvinningscentralerna. Vilken som är din närmaste kan du se på kommunens hemsida. 

2. Förändrade hjälpbehov
Skälet till att vi inte bara bör återanvända utan också återvinna våra kläder och textilier är framförallt den enorma ökningen av klädinköp som skett se senaste åren, i kombination med bomullens dåliga miljöpåverkan. Bomull, som står för 40 procent av textilindustrins behov av fibrer, är en av de mest vattenkrävande grödorna i världen, vilket i sin tur genererar stor energiåtgång och omfattande miljöfarliga utsläpp.

Dessutom är det inte så efterfrågat med begagnade kläder i välgörenhetssyfte längre. Annat som rent vatten och tak över huvudet behövs mer och då är det bättre att satsa på återvinning och använda pengarna från detta för sådana saker i stället, menar många av aktörerna i branschen.

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh 

Fler lästips:
Överlevnadsguide till shoppingturen
Höstens it plagg

 

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan