Älskling jag krymte inte tröjan – handtvättsguide

Älskling jag krympte inte tröjan – handtvättsguide

Inte sällan blundar man för handtvättsymbolen när man fastnat för en ursnygg tröja. Många fina plagg är gjorda av material som kräver särskild omvårdnad för att inte bli förstörda. Oroa dig inte, följ vår handtvättsguide, och din dyrgrip kommer fortsätta vara just det plagg du föll för.


Kanske har vi i Sverige en tendens att tvätta våra kläder oftare än nödvändigt. Plagg som inte har fläckar eller luktar illa behöver egentligen inte tvättas. Det räcker att vädra plagget - häng det på en galge på balkongen eller vid ett öppet fönster. Har du ett ömtåligt plagg kan det vara särskilt bra att överväga vädringsalternativet.


Tvättmedel som fungerar i kallt vatten

Är tvätt oundvikligt – tänk på att kläder märkta med symbolen för handtvätt oftast är gjorda av material som inte tål värme. Därför är det bäst att använda tvättmedel som löser sig i kallt vatten. Det kan vara tvålflingor eller annat tvättmedel som är särskilt anpassat för just handtvätt.


Tänk på att:

Ibland räcker det att behandla själva fläcken för att slippa slita på materialet.

Kläder som är gjorda av ett tåligt tyg, men har detaljer som pärlor eller paljetter kan tåla lite värme, men det är bäst att vara försiktig. Det är så tråkigt om den dyra älsklingströjan krymper eller missfärgas.


Gör så här när du tvättar

1. Läs instruktionerna på tvättmedelspaketet så att du tar rätt mängd medel för det material du ska tvätta.

2. Se till att tvättmedlet är helt upplöst innan du lägger i plagget. Kläderna du ska tvätta bör vara helt täckta av vatten.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

3. Det bästa är att tvätta kläderna direkt. Ömtåliga material som silke, ylle och viskos ska inte blötläggas. Dessa material mår inte heller bra av att gnuggas när de är blöta. Tåligare material kan gnuggas försiktigt så att fläckarna försvinner.

4. När du vaskat runt kläderna så att de är rena ska de sköljas tills de är helt fria från tvättmedlet. Ibland kan det behövas 3-4 sköljningar. Glöm inte att det fortfarande är svalt vatten som gäller.

5. Krama ur kläderna utan att vrida dem.

6. Häng försiktigt plaggen på tork och undvik klädnypor eftersom de kan göra fula märken i tyget. Stickade plagg ska plantorkas. Lägg dem på ett bord på frottéhanddukar och vänd på dem en gång under torkningen.


Handtvätt på resan

Under längre resor är handtvätt nästan oundvikligt. Kläder som är märkta med 40 eller 60 grader kan tvättas i ljummet eller varmt vatten. Ta med dig portionspåsar med handtvättmedel eller använd i nödfall schampo eller tvål. Gnugga fläckarna och knåda plaggen ordentligt innan du sköljer noga.


Handtvätt i maskin

Många tvättmaskiner har handtvättsprogram som är skonsamma mot kläderna. Om det är ett riktigt ömtåligt plagg som ska tvättas kan du för säkerhets skull lägga det i ett örngott innan du lägger det i maskinen.


Skribent Anna Kleinwichs Magnusson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan