Så behandlar du bi- och getingstick

Så behandlar du bi- och getingstick

0
De flesta bett och stick från insekter är ofarliga, men det kan vara bra att känna till några enkla knep för att lindra smärtan.

Insekter sticker eller biter i självförsvar, men det är en klen tröst när ditt barn gråter och har ont! Svullnaden kan hålla i sig i flera dagar och kan det kan kännas ömt eller klia. Men det går över. Det kan också falla i glömska fortare om man gör något extra kul, och det roligaste som finns är om hela familjen gör något tillsammans. Här hittar du tips på flera aktiviteter man kan hitta på utomhus en fin dag.

Vad gör jag om jag blir stucken?
1. Håll dig lugn. Om du har blivit stucken, be någon att försiktigt avlägsna gadden. Skrapa till exempel med en lång nagel eller ett kreditkort längs med huden för att försöka få bort den. Bin lämnar ofta kvar sin gadd, som pumpar ut gift i kroppen, för att sedan flyga iväg och dö. Därför bör du inte använda en pincett för att plocka bort gadden, eftersom det kan klämma ut mer gift. Getingar lämnar oftast inte kvar sin gadd, men det kan hända i sällsynta fall. Om ett barn har blivit stucket bör du med lugn röst säga åt honom eller henne att inte röra vid det onda stället, försöka trösta och lugna ner barnet och sedan avlägsna gadden.
2. Rengör huden på det aktuella stället.
3. Lindra smärtan med ett kallt omslag (till exempel en trasa eller handduk som spolats i kallt vatten).
4. Dämpa svullnaden genom att försiktigt smörja på en salva med antihistamin - det hjälper även mot klådan. Det kan också vara bra att hålla den drabbade kroppsdelen högt, om det går.
5. Barn bör hindras från att klia på såret, eftersom det kan bli infekterat - särskilt om ni är utomhus och de har smutsiga händer.

Hindra giftet från att sprida sig

Biets gadd innehåller en giftsäck som sprider ut giftet under huden om den spricker innan gadden avlägsnas. Håll dig därför lugn och se till att avlägsna hela gadden så försiktigt som möjligt. Tryck inte på huden som när du ska ta bort en flisa.

Olika ”huskurer”
Det finns alla möjliga sorters huskurer som folk påstår hjälper mot bi- eller getingstick. En del säger att man ska gnida in getingstick med maltvinäger och bistick med bikarbonat. Andra rekommenderar lök eller till och med tuggtobak! Dessa behandlingar är INTE medicinskt bevisade och det är ingen bra idé att experimentera, eftersom det kan äventyra den drabbades hälsa.

Mer än ett stick
Om du blir stucken mer än en gång av en och samma eller flera insekter kan reaktionen bli värre, eftersom du får in en större mängd gift i kroppen. Oftast leder det bara till en ökad obehagskänsla, men om du skulle få en allvarligare reaktion bör du söka läkarvård. För varningssymtom, se nedan.

karlekrelationer1

karlekrelationer2


Vid allvarliga stick
För de allra flesta går det över efter ett tag, men i sällsynta fall kan ett stick orsaka en allergisk reaktion. Om personen i fråga börjar må dåligt är det bäst att söka läkarvård omedelbart. Se varningssymtomen nedan.

Varningssymtom efter ett stick
Symtom som bör betraktas som akuta är: illamående, huvudvärk, ökad hjärtfrekvens, yrsel eller svimning, svårigheter att svälja eller svullnad i mun eller ansikte, andningssvårigheter samt svullnad eller klåda runt själva sticket eller på andra delar av kroppen. Apropå huvudvärk, många går omkring med huvudvärk i onödan. Kolla in våra tips på hur du kan undvika detta elände.

Tips!
Tidigt på våren har getingarna fullt upp med att jaga andra insekter och brukar då inte skapa några problem för människor, men på sensommaren behöver de snabb energi och ger sig då ut på jakt efter socker. Ofta dras de till söta matvaror och drycker. Om du vill minska risken för att barnen ska bli stuckna bör du därför undvika att ge dem söta drycker, glass eller godis när det är mycket getingar som surrar omkring ute.


Fler lästips:
Solskydd för hela familjen
Så höjer du ditt järnvärde

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande