Glöm inte rengöringen!

DesktopImage
0
Hudterapeuten Jamilla avslöjar sin personliga rengöringsfavorit som skonsamt tar bort alla typer av smink.

Många kvinnors image centreras runt makeup. Smink kan framhäva, förminska, dölja eller upphöja - med smink kan du välja att uppfattas på ett visst sätt. Smink är kul!

Men oavsett hur vi väljer att använda smink, så är det en sak som är lika för oss alla - det är jätteviktigt att ta bort det när dagen är över. Efter en lång dag på jobbet eller efter en stimmig utekväll så är det väldigt lätt hänt att man istället stupar direkt i säng - och en gång hit eller dit är inte hela världen - men för hudens skull är det viktigt att man skapar en bra rengöringsrutin. Varför är det så viktigt då, kanske du undrar? "För att smink kväver huden, och det behöver tas bort så att huden kan andas och fyllas på igen", förklarar hudterapeuten Jamilla Johnson.

Ta till dig av hennes goda råd för att hålla din hy ren och naturligt full av lyster!

Skadar huden
Om man under en längre tid helt struntar i att tvätta ansiktet om kvällarna, så kan det på sikt skapa hudproblem, och även ett för tidigt åldrande. Makeup absorberas av huden vilket skapar igentäppta porer. "Om du somnar med sminket kvar, så kommer du förr eller senare vakna upp med finnar eller hudirritation", säger Jamilla. Det är extra viktigt att ta bort mascara och eyeliner, med de produkterna kvar i ansiktet löper man stor risk att drabbas av ögoninfektion.

Jamillas mirakelprodukt
Jamillas personliga favorit när det kommer till att avlägsna själva sminket är kokosolja, som man kan hitta på de flesta hälsokostbutiker och hos återförsäljare av smink- och hudvårdsprodukter. "Jag gillar att hålla mig till naturliga produkter så mycket jag bara kan", säger Jamilla. "De avlägsnar smuts bra och lämnar huden återfuktad och i bra balans". Hon intygar att just kokosoljan får bort den mest bergfasta mascara, foundation och solkräm, den funkar till och med jättebra på tjockt scensmink och barnens kalas-ansiktsmålning. Oljan har också många fördelaktiga egenskaper. "Den balanserar den naturliga oljan i huden och motverkar överaktiva talgkörtlar".

Om kokosolja inte skulle vara en bra kombination med din hud, vi är ju alla olika trots allt, så rekommenderar Jamilla att be om hjälp på affären och hitta en rengöring som är speciellt utformad för just ens egen hudtyp.

Och så kan det vara bra att alltid ha rengörings-pads hemma, för de tillfällen då man verkligen inte orkar eller har tid med en grundlig ansiktstvätt. "Ha dem i nattduksbordslådan bredvid sängen", hälsar Jamilla.

Själva rengöringen
När sminket är borta från ansiktet, är det dags för den vanliga rengöringsrutinen. Och för de av er som är oroliga att kokosolja kommer göra huden lite för oljig efteråt, så hälsar Jamilla att om man upplever det så, så är det bara att tvätta ansiktet en extra gång innan man avslutar med nattkräm - och att kokosoljan definitivt är värt det eventuella extra besväret.

Om man varit för trött kvällen innan...
Låt oss säga att du inte orkade tvätta av dig igår kväll när du gick och lade dig. Finns det något man kan göra på morgonen efter för att förhindra eventuell dålig hy? Någon snabb-fix?

- Fram med kokosoljan! Avlägsna makeupen och tvätta ansiktet.
- Gör din egen ansiktsscrub med hjälp av 1 matsked brunt socker och en matsked ekologisk honung. Arbeta in det i huden för att rengöra porerna.
- Om du har tid, låt gärna scruben sitta kvar som en mask i en kvart.
- Skölj av och rengör ansiktet.

Jamilla poängterar att det är bra att exfoliera ansiktet ungefär en gång i veckan. "Det tar fram lystern i huden och stimuleringen får igång blodcirkulationen, vilket i sin tur gör din hud mer fyllig och ger den ett mer hälsosamt utseende. Och när din hud mår bra, när den är stjärnan i ditt ansikte, så behöver du inte heller använda så mycket daglig makeup".

Gör inte så här!
Det är illa nog att sova med smink, och det är sju resor värre att låta den sitta kvar under dagen därpå. Särskilt yngre tjejer är skyldiga till denna kriminella handling mot huden, säger Jamilla. "Unga kvinnor är grova brottslingar av denna praxis", säger hon. "De sover i det, bättrar på det när de vaknar och så sticker de iväg ut - de kan ha på sig samma smink i 48 timmar! Och det är verkligen inte bra eller hälsosamt för deras stackars hud".

Huden är kroppens största organ, och vi ska vara snälla mot den. Jamilla avslutar vår intervju med orden, "Vi återhämtar våra kroppar med sömn om natten, samma sak måste få gälla även för huden - låt den återhämta sig tillsammans med resten av din kropp".


 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande