Hitta din bästa ögonbrynsform för ditt ansikte. Ta hjälp av Bra Vardags ögonbrynsguide.

Fixa din ultimata ögonbrynsform
0
Välformade ögonbryn har större effekt än vad man kan tro vad gäller harmonin i ett ansikte. Följ Bra vardags guide, ta kontroll över proportionerna och börja året med ett effektfullt lyft!

Börja med att göra en analys av dina ögonbryn. Granska dem, så objektivt som möjligt. Kanske har du plockat dina bryn under många år utan att egentligen reflektera så mycket över hur. Sakta men säkert har du skapat en form, men frågan är om det är bästa formen för just ditt ansikte?! Har du aldrig plockat brynen kanske det är på tiden - du kommer bli förvånad över hur stor påverkan endast små korrigeringar kan göra för hela ditt ansiktsuttryck. (Därför är det också viktigt att det går rätt till).


1. Början

Vi börjar med det ena brynet. Ställ dig framför spegeln och placera en rak pinne från A) ena näsvingen via B) ögonvrån (använd t ex en lång ögonsskuggspensel eller en linjal). Den raka, lodräta linje som bildas visar var ögonbrynet ska börja. Det innebär att alla små hår som växer innanför denna linje, alltså mellan dina ögon, kan du plocka bort med pincetten.


2. Slutet

För att veta var brynet ska sluta vinklar du din pinne så att den går från A) en näsvingen via B) ögats yttre kant. Linjen som bildas fortsätter då upp mot brynet och du kan enkelt se vilka strån du behöver ansa bort, det vill säga dem som växer utanför den "osynliga linjen". Här är det inte ovanligt att man istället "saknar bryn", de når med andra ord inte hela vägen fram till pinnen. Denna lilla bit är det sedan bra att fylla i med ögonbrynspenna/skugga, när du är klar med brynplockningen. Vi återkommer till själva sminkningen av brynen senare.


3. Mitten

Nu har du en fin början och ett bra slut på ditt bryn. Då är det dags att se över formen, och det är här många tycker det blir lite knepigt. Ta nu pinnen igen och vinkla den mot ögats mitt. Linjen ska gå från A) näsvingen och rakt över B) pupillen på ögat, och sedan vidare upp mot brynet. Här har vi punkten för brynets "bergstopp". Ser dig omkring på vänners ögonbryn och du kommer upptäcka att brynen ofta "peakar" på ett ställe. Utgå ifrån din högst punkt (du kan även markera den med en ögonpenna) och plocka brynet underifrån i en sned men rak linje, från brynets början och upp till punkten. Hur mycket du vill plocka är en smaksak, eller kanske till och med trendfaktor. En del föredrar lite tjockare bryn medan andra vill ha smalare. Är du ovan brynplockare, låt din naturliga tjockhet avgöra och minska bara på bredden så mycket som behövs för att få en jämnt tjock linje upp till "toppen". Fortsätt sedan från "bergstoppen" och plocka en sned linje ned mot slutet av brynet. Se till att den smalnar av fint. Obs! om du inte har bryn hela vägen fram till slutet behöver du inte göra en avsmalnad, då är det istället bättre att fylla i den med smink.

I regel bör du hålla dig till att endast plocka håren underifrån - du vill inte förstöra dina bryns naturliga form. Men självklart, växer det några enstaka strån en bit ovanför brynen - eliminera även dem.


Pincetten

Se till att du ha en riktigt bra pincett - slöa pincetter riskerar att knipsa av stråna istället för att dra ut dem ur hårsäckarna. Dessutom blir hela plockningsprocessen en irriterande plåga med en pincett utan möjlighet till precision och säkra nyp. Tvätta gärna området du ska plocka med desinfektionsmedel och även pincetten, så riskerar du inga jobbiga infektioner.


Aj det gör ont!

Man är olika känslig och hårens kraftighet varierar - för vissa gör det mer ont än för andra. Några bra knep är att t ex ta Alvedon eller Ipren innan det är dags för pincettmaraton. Ibland kan man döva huden lite genom kyla; prova att gnida en isbit på ögonbrynen innan du sätter igång.


Osäker trots allt

Tveka inte att gå till en salong och få dina bryn plockade om du är osäker. Spara ut och låt ett proffs hjälpa dig med formen till en början, sedan är det bara för dig att hålla efter den.


Make up för finast resultat

Plocka med fördel dina bryn på kvällen, innan du ska sova. Det är vanligt att huden på det plockade området blir lite röd och svullen - en natt god sömn reder bot på detta. När du gör din make up, fyller du med fördel i brynen. Det gör att de ser jämnare och tätare ut samt att du får en chans att bättra på de linjer naturen inte skapat tillräckligt tydligt åt dig. Oavsett om du väljer att använda en brynpenna eller en brynskugga, var noga med att använda rätt färg och framför allt inte en alltför mörk färg. Brynskuggor innehåller lite wax vilket gör att skuggan fäster bra, fördelen är också att du får en jämn linje som samtidigt inte blir för hård och ser "målad ut". Applicera brynskuggan med en smal borste, finns att köpa speciella sådan i de flesta välsorterade make up-butiker. Resultatet blir oftast väldigt naturligt och snyggt. Både en brynskugga och en brynpenna brukar vara bra investeringar som håller väldigt länge i sminkväskan.


Tips!

Har du lite bångstyriga bryn, kamma igenom dem med en gammal maskaraborste som du tvättat och doppat i lite hårgelé. Vänta tills de torkat och måla sedan enligt ovan.


Skribent Sophie Ekman

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande