Uppdatera ditt hudvårds-ABC (och D!)

Uppdatera ditt hudvårds-ABC (och D!)

Fortfarande lite oklart vad antioxidanter är? BB, CC? Vad är det ens bra för? Då ska du läsa det här.


A är lika med Antioxidanter
Antioxidanter är inget nytt – skönhetsindustrin har hyllat dess egenskaper i åratal. Men de är ständigt aktuella för forskarna upptäcker ständigt nya fördelar från de små pålitliga rackarna. För att förstå vad antioxidanter är, så måste du först förstå fria radikaler. Fria radikaler är ostabila molekyler (de är ostabila för att de saknar en elektron) som produceras som en del av kroppens normala processer. De är en naturlig bieffekt av oxidation - en kemisk reaktion som inträffar när vissa celler exponeras för syre. Tänk på hur ett skivat äpple blir brunt efter att ha legat framme ett tag.

Alla fria radikaler bildas dock inte genom oxidation. Vissa orsakas av gifter, cigarettrök, föroreningar, överexponering för solljus, viss mat (t ex stekt mat) och det är dessa man ska oroa sig för. När ett överskott av fria radikaler bildas, så kan de skada cellerna i din kropp, och till och med ditt DNA, vilket kan leda till alla möjliga typer av hälsoproblem. Om vi fokuserar på just huden så kan det innebära skadat kollagen, åldersfläckar, rynkor och slapphet. För tidigt åldrande, kort sagt.

Det bästa du kan göra för att värja dig emot de fria radikalerna är att välja en hälsosam livsstil, och använda någon av de många hudvårdsprodukter som erbjuder antioxidantsskydd som kan hjälpa din hud att återhämta sig och skydda sig mot skador från fria radikaler. De produkterna har också anti-inflammatoriska egenskaper, vilket hjälper mot rosacea och till och med hudcancer. Och värt att tänka på är att det inte finns en enda mirakelkräm, de fungerar bäst om man kombinerar, så håll utkik efter de här ingredienserna: idebenone, retinol, Q-10, vitamin D och E, glykolsyra och phloretin.


B är lika med BB-kräm
BB-krämen är tänkt att vara hudvårdsvärldens egen schweisiska fickkniv, och marknadsförs som den ultimata skönhetsprodukten som borde finnas i varje kvinnas badrumshylla. "BB" står för "beauty balm" eller "blemish balm", och om du kollar upp det så kommer du se att det påstås att den kan ersätta både din fuktkräm, ditt serum, din primer, din foundation och din solkräm. Snacka om tidssparare!

Men, om det låter för bra för att vara sant, så är det ofta det. Skönhetsskribenten Janna Mandell skrev så här: "ta det med en nypa salt". Mycket av det du hör och läser om BB-krämerna är en del av en marknadsföringshajp – det är ingen större skillnad mellan dem och vanliga färgade dagkrämer, men, de har faktiskt en hel del aktiva ingredienser och solskydd – vilket är jättebra.

Röster har höjts om att det är problematiskt att tro att man kan ersätta alla ovan nämnda typer av produkter med endast BB-kräm. Om vi börjar med solskyddet: eftersom BB-kräm är färgad, så använder du den inte lika rikligt som du skulle göra när du smetar på ett lager vanligt solskydd i ansiktet. Vilket då så klart betyder att den inte får samma skyddande effekt. Du bör inte heller ersätta ditt serum med BB-kräm, eftersom man helt enkelt inte kan trycka in hur mycket som helst i en och samma produkt, och det är högst osannolikt att din BB-kräm kan matcha mängden aktiva ingredienser som du finner i ett renodlat serum.

Däremot, så finns det ett gäng särskilt bra BB-krämer ute på marknaden och i många fall så ger de en mer strålande, jämn täckning än många foundations – särskilt de som är mineralbaserade. Om de dessutom innehåller antioxidanter och ingredienser som riktar in sig på torrhet, acne, åldrande och känslig hud, så är de ännu bättre.

Kanske kan BB-krämer förändra ditt liv, som reklamen och hajpen säger, men släng inte ut alla dina övriga produkter riktigt ännu. Det gäller också att hitta den BB-kräm som bäst passar en själv, med rätt egenskaper vad gäller ens egna hudproblem och hudton...


C är lika med CC-kräm
Ja men vi veeeet... Precis när du började närma dig BB-krämen, så kommer nästa bokstavskombinations-kräm. Och för att förvirra än mer, det är inte så jättestor skillnad på BB- och CC-kräm! Men vi ska försöka förklara. BB-krämen är i grund och botten en färgad dagkräm med ett gäng grymma hudvårdande egenskaper, medan CC-krämen har fokus på färgkorrigering (CC står för "colour corrector" eller "colour control"). CC-krämerna behandlar rodnad, glåmighet och oregelbundenhet i hudton och textur, oftast med ljusspridande partiklar, och kan även innehålla kollagen-boostande peptider, revitaliserande vitaminer, solskyddsfaktor och så vidare.

Olay Total Effects Night Firming Moisturizer
Olay Total Effects Night Firming Moisturizer
(1)

Total Effects Night Firming moisturiser motverkar 7 tecken på åldrande i en pump

Upptäck nu

Man kan alltså säga att CC-krämer är detsamma som BB-krämer, fast med mer fokus på att skapa en jämn hudton. Det finns också större bredd på färgtoner hos CC-krämerna, då BB-krämer oftast bara erbjuds i tonerna ljus, mellan och mörk. Om du har en hud som tenderar att bli rödflammig, så kommer en CC-kräm antagligen fungera bättre för dig än en BB-kräm.

Som allting annat så beror det på vad just du behöver. Be om att få tester med dig hem så kan du prova dig fram.


D är lika med... Dölja mörka fläckar
Hyperpigmentation. Kom igen, säg det snabbt fem gånger. Det är ett tjusigare ord för vad vi i dagligt tal kallar solfläckar eller åldersfläckar, som de flesta av oss samlar på oss ju äldre vi blir.

De här fläckarna orsakas av lite olika saker – exponering av sol (det är den vanligaste orsaken), acne, hudskador, graviditet och vissa mediciner – men det som i grund och botten händer är att huden börjar överproducera melanin då den utsätts för trauma och inflammation... Och det tar sig uttryck i de här missfärgningarna på huden.

Det finns några riktigt bra produkter ute på marknaden som kraftigt reducerar de här fläckarna, men det är viktigt att komma ihåg att det krävs tålamod när man behandlar den här typen av hudproblem – det kräver daglig behandling under en lång tidsperiod. Produkterna kommer i många skepnader, allt från serum till krämer till masker, så det finns en del alternativ att välja bland. Om du börjat få den här typen av fläckar så är det viktigt att du ögonaböj börjar använda solskydd dagligen i ansiktet – det är högst troligt att det kommer fler snabbare annars.


Men ögonkrämer då?
Ögonpartiet är det område där de flestas ålderstecken tidigast börjar synas. Så vilken ögonkräm är bäst för dig, och behöver du ens en? Om du inte har väldigt känslig hud och ifall du redan använder ett bra serum och ansiktskräm som inte irriterar den känsliga huden runt ögat, så behöver du förmodligen inte det. Men om du har en känslig eller oljig hud, så kan en specialanpassad ögonkräm vara något för dig.Fler lästips:
Skönhetsmyt eller sanning?
25-dagarskur för din hy i vinter 
Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare