Dölj ditt trötta jag – få bort de mörka ringarna!

Dölj ditt trötta jag – få bort de mörka ringarna!

Mörka ringar under ögonen brukar dyka upp hos de flesta på vintern. Delvis har det att göra med att vi är blekare denna säsong; huden under ögat är tunn så blodkärlen syns mer när vi inte är solbrända. Men det finns också olika fysiologiska orsaker till att man blir mörk under ögonen. Identifiera orsakerna och lär dig hur du får bort de mörka ringarna i ansiktet.


Påsar eller svullnad kan bero på en fettansamling under ögat, eller helt enkelt bero på att du blivit äldre. Med ökad ålder minskar elasticiteten i huden, den tänjs (precis som magen efter en graviditet) men går tyvärr inte tillbaka igen. Ditt genetiska arv spelar också in. Titta på hur din släkt ser ut så kan du få en hint om vad du har att kämpa emot eller lugnt acceptera. 

Påsar eller svullnader under ögonen kan också bero på en ansamling av slaggprodukter i kroppen och hänger ihop med hur hårt din kropp måste jobba för att göra sig av med ”skräpet”. Om du till exempel äter mycket snabbmat och dricker alkohol ofta, kan detta vara bidragande orsaker till ögonpåsarna, då levern och njurarna belastas. Vätskebrist kan också vara en bov i dramat. Dricker du för lite så svarar kroppen med att ”hålla kvar” vätska. Och det visar sig även under ögat som svullnad. 


Annelie Englund är hudterapeut och driver sedan 14 år tillbaka Annelies Skönhetskammare i Stockholm. Hon säger att det är viktigt att ha produkter speciellt anpassade för den tunna och känsliga huden under ögat.
Din vanliga ansiktskräm är ofta alldeles för tung och fet för att passa som ögonkräm. Investera i en bra kräm, speciellt anpassad för ögats hud, som också är lite dränerande dvs svullnadsdämpande. Sedan är det viktigt att du också lägger på den rätt. Joxa inte runt för mycket – det skapar ofta mer svullnad och irritation

Läs mer om hur viktig rengöringen av ditt ansikte är här.

Annelie berättar att det ofta är ansamling av lymfvätska som orsakar svullna ögon, eller små ”hamsterpåsar”, och för att minska dessa ska man stryka på krämen i samma riktning som lymfflödet under ögat, det vill säga alltid från den inre ögonvrån och utåt. Klappa in en liten mängd crème med lätta fingrar i en rörelse utåt. 

Undvik alla produkter med olja i och ta alltid bort ögonsminket med en remover anpassad just för ögonsmink. Och sedan kan jag verkligen rekommendera att lägga en ögonmask då och då. Hydra Floral Eye and Lip Mask från Décleor är en mask som verkligen hjälper, tycker jag. Den kan man lägga på morgonen om man är svullen av för lite sömn eller om man kanske gråtit

Förutom att använda rätt krämer på rätt sätt tycker Annelie att man ska satsa på ett bra mineralpuder, som till exempel Bare Minerals, om man vill dölja mörka ringar under ögonen. Mineralpuder är en typ av foundation som smälter in i huden och eftersom den inte innehåller något talk kakar den sig inte alls, vilket t ex concealer ibland kan göra. 
Särskilt när man blivit lite äldre funkar det dåligt att täcka mörka ringar med produkter som puder eller andra som innehåller talk eftersom de tenderar att lägga sig tjockt i alla fina linjer man har runt och under ögat


Annelies 6 metoder för att få bort pandalooken
Köksvägen. Prova kalla gurkbitar (ja det ser fånigt ut) eller kylda skedar över ögonen för att dämpa svullnad. Kylda tepåsar med grönt te kan ha lugnande och anti-inflammatorisk verkan, 10-15 minuter räcker. Det finns även ögonmasker du lägger i kylen som sedan svalkar skönt när du känner dig svullen. 

Hyaluronsyra. Att injicera t ex collagen, Restylane eller Botox är kanske inte något man känner för att prova i första vändan, effekten håller i sig i ungefär 6-12 månader. Man bör se över orsakerna till problemet och försöka se om det finns en lösning på ”naturlig” väg innan man testar detta. Många menar att hyaluronsyran är ett så kallat kroppseget ämne som bryts ner naturligt av kroppen och därför inte är ”farligt”. Men se till att skaffa mycket information innan du provar denna metod. 

Smink känns fortfarande som den snabbaste och minst riskabla quick-fixen, åtminstone för vardagsbruk. Är du ung och trött kan du gå loss på de bästa concealer-pennorna som exempelvis Yves Saint Laurents Touch Éclats, som i många år hyllats som den verkliga undergöraren på området. Är du äldre, satsa istället på en riktigt bra underlagskräm med mycket fukt i eller ett mineralpuder som du applicerar i hela ansiktet för att få ett jämnare, naturligt slutresultat. 

Laserbehandling är ett kniv-fritt alternativ till operation och kan vara en nästsista utvägen för dig med verkliga hamsterproblem. Lasern ”bränner” bort fettpåsarna under ögonen, utan att du får några ärr eller blåmärken. Laser kan även strama upp slapp hud utifrån, om det är orsaken till påsarna. 

Operation bör vara den sista utvägen om du har problem utöver det vanliga. Då bör du kontakta en riktigt duktig klinik som kan ge dig en realistisk bild av förväntat resultat. 

Fokusera på annat. Flytta uppmärksamheten från mörka ringar och/eller påsighet genom snygga ögonbryn och få på så sätt ett naturligt lyft av hela ögonpartiet. Färga ögonbrynen för ett passande mörkare resultat till din egen hud- och hårfärg och plocka dem i en vacker form på salong. Med lite highlighter under ögonbrynet ser du även piggare ut. Tänk också på att du generellt kan se piggare ut om du sätter upp håret eller har en kortare lugg. 

Sömn. Underskatta inte effekten av god sömn och frisk luft. Billigt och befrämjande för hela hälsan. Sex timmar är för lite för de flesta, särskilt under vintern. Ge dig själv en sov-kur om minst åtta timmar per natt och promenera till jobbet i ett par veckor, så ska du se att det också kan hjälpa dig att se piggare ut. Garanterat den billigaste lösningen. 

Av Caroline Hurtigh

 

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare