Ta hand om dina tänder

Ta hand om dina tänder

Att ta hand om din mun och dina tänder påverkar inte bara om du får hål i tänderna eller inte. Forskning visar att det påverkar hela ditt välbefinnande och livskvalité. Att ha en dålig munhälsa påverkar t.ex. andedräkten som kan vara ett stort problem för många. Bra Vardag går igenom hur du bäst tar hand om dina tänder och hur du kan få bort missfärgningar som orsakats av t.ex. kaffe, te eller rökning.


De nordiska länderna är bland de bästa i världen när det gäller att sköta sina tänder. Men många tror att det bara är att borsta tänderna två gånger om dagen och sen har man bra munhygien. Att ta hand om sina tänder handlar om att hålla bakteriebeläggningarna borta, som i sin tur kan orsaka hål och inflammation i munnen. ­– Det bästa är att komplettera tandborstningen med t.ex. tandtråd eller tandsticka i mellanrummen där tandborsten inte kommer åt. Att använda fluortillskott som fluorskölj, fluortuggummi eller fluortabletter är ett annat bra sätt att hålla karies borta, säger tandsköterskan Ann Taube på kliniken Vasa Viktoria i Göteborg. Fluor är ett ämne som naturligt stärker dina tänder och ytligt kan reparera kariesskador och förhindra att nya uppstår. Hur mycket fluor du ska använda beror på hur mycket fluor produkten du valt innehåller. Hör med din tandläkare som kan avgöra just hur mycket fluortillskott dina tänder behöver. 

6 tips för att hålla karies borta;

–       Borsta tänderna två gånger om dagen

–       Använd fluortandkräm, 1-2 cm på tandborsten är lagom

–       Borta minst två minuter och gärna med eltandborste

–       Använd mellanrumstandborste eller tandtråd minst en gång om dagen

–       Tugga fluortuggummi eller ta en fluortablett efter måltid

–       Gå regelbundet till tandläkaren

Hur bleker man tänder som har fått fula missfärgningar?

– De flesta har en mer gul ton än grå på sina tänder. Gult är också lättare att bleka. Enligt Ann Taubes erfarenhet kan de allra flesta göra något för att få sina tänder vitare, även om man föds med olika nyanser från början.

Steg ett är att se över sina matvanor. Att dricka kaffe med sugrör - så att drycken inte kommer åt tänderna - är ett bra knep, men kanske inte genomförbart om du gillar hett, svart kaffe. Eller om du inte vill tillbringa varje kaffestund med att förklara dig. Då kanske det är enklare att dra ner på antalet koppar - många dricker kaffe lite slentrianmässigt. Njut av en eller två koppar om dagen, men skippa det rena sällskapsdrickandet.

Rött vin är också en bov, så välj hellre vitt om du har lätt att få beläggningar.

Om du dessutom röker och lyckas sluta med det är mycket vunnet. Rökning och snusning sätter sig direkt på tänderna och även om du använder whitening-tandkrämer är det inget mot att faktiskt sluta med nikotin helt.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Husmorskurer

Det du kan prova i ett andra skede är enkla husmorskurer, som att borsta tänderna med bikarbonat. Det är ofarligt och tar bort ytliga missfärgningar, men bleker inte en tand på djupet. Det finns även pulver hos hälsokostaffärerna som fungerar på motsvarande sätt. Citron, däremot, fräter på tänderna och är mindre bra att ta till som tandblekningsknep. 

Professionell blekning

Den som vill ta ett steg längre mot vitare tänder rekommenderas att gå till sin tandläkare. Det finns visserligen otaliga tandblekningskurer som kan klickas hem på nätet, men en del gör mer skada än nytta. Även om du i slutänden väljer att köpa medel och göra en hemmablekning är det bra att kolla upp sin tandstatus innan och få lite professionella tips.

Personer med olagade hål eller ett tandkött som ofta blöder när de använder tandtråd rekommenderas inte tandblekning. Fixa till det först och ge dig på blekning sedan.

- Har du öppen karies eller öppna tandhalsar så är det inte bra att ha blekmedel direkt på det. Dessutom är det inte bra att bleka för ofta eller för hårt. Det finns en risk att man får en blå ton på tänderna, det är inte snyggt. Vi vill gärna titta innan så allt ser bra ut och i vissa fall göra en kontroll efteråt, säger Ann Taube.

Det kan dessutom hända att det som fungerar bäst för just dig är att ta bort missfärgningar med air-flow. Det går snabbt och kostar under tusenlappen. Däremot biter det inte på tänder som behöver blekas på djupet.

- Det bleker inte, men man blir väldigt ren. Det kan ibland räcka att få bort beläggningarna, säger Ann Taube.

Tandblekning sker med en tandskena. Hos tandläkare tas en sådan fram för just ditt bett. Skenan fylls med ett blekmedel som sätts på varje natt under upp till två veckors tid. Blekmedel som beställs hem privat kommer med skenor som man böjer till med hjälp av varmt vatten, men här finns risken att blekmedlet når tandköttet och skadar det permanent.

- Det finns ingen kontroll över vad det är för medel. Nu är det olagligt i Sverige för andra än tandvården att sälja blekmedel för tänder, konstaterar Ann Taube, som också tycker att det ska gå mer än två år mellan blekningarna.

Under en blekningsperiod, som tar 1-2 veckor, rekommenderar hon att man avstår från mat med starka färger, som tomatpuré, röd paprika, rödvin och kaffe. Det är saker som man kan dra ner på i övrigt också, för att skona tänderna.

Exakt hur vita tänder var och en kan få är individuellt, säger hon. Det beror bland annat på vad man har för grundfärg och om man har fyllningar i tänderna.

 

Fler lästips:
Vänj barnen vid tandvård hos tandläkaren
Träna tillsammans

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan