Pyssla om din vinterhud

Pyssla om din vinterhud

Vinterkylan tär på huden. Så här mitt i smällkallaste vintern känns det som om den vanliga hudvården inte riktigt räcker till. Huden känns torr, grå och stramar – eller blossar upp med röda fläckar. Och dessvärre dröjer det ju innan lite sol kan bota glåmigheten.. Hudterapeuten Anna Markianos från Hudvårdsrummet, Stockholm, ger sina bästa tips på hur du vårdar vinterhyn.


Hej Anna, varför blir huden så konstig på vintern?
– När temperaturen sjunker utomhus blir huden torrare och mer fuktfattig. De stora temperaturväxlingarna mellan ute och inne och torrare inomhusluft gör också att avdunstningen av den naturliga fukten i huden ökar och huden kan kännas obalanserad med en blandning av feta och torra partier. Det kan vara väldigt individuellt hur huden reagerar vintertid men generellt så upplever många av mina kunder att deras hud blir extra känslig, torr och flagnar. Din hud ska oavsett årstid aldrig någonsin strama då har du inte rätt slags produkter. Rent generellt behöver huden vintertid alltid fyllas på med rikare krämer och mer fukt.

 Hudterapeutens bästa tips för att boosta din vinterhud

1. Ge huden sin egen vintergarderob.
Ha alltid tre till fyra olika "hudvårdsgarderober" som du byter efter årstid precis som med kläder. När det börjar närma sig vinter kan du göra ett besök hos en hudterapeut för råd och tips inför "nästa säsong".
 
2. Byt till en rengöringsolja.
Bra rengöring som är A och O för en bra hudvårdsgrund – oavsett årstid. På vintern när huden är torrare kan du byta ut din vanliga rengöring mot en rengöringsolja som är icke-komedogen och alltså inte täpper till porerna. Rengöringsoljan tvättar effektivt bort smuts och smink och innehåller små molekyler som även emulgerar, alltså löses upp vid tvätt så att all olja tvättas av. Huden får då efter rengöring en skön och smidig yta, men blir inte fet.

3. Djuprengör på kvällen.
Vid riktigt kalla dagar kan du ta en bomullsrondell med enbart ansiktsvatten och bara försiktigt stryka över ansiktet på morgonen för att fräscha upp utan att skada hudens lipida hinna, som är den som håller kvar fukten i huden. Men tänk då på att rengöra huden ordentligt innan sänggåendet.

4. Peela bort fnaset med enzymer.
Om huden är yttorr är det också ett tecken på att du behöver bli av med gamla hudceller som hindrar fukten från att tränga ner i huden. Så kallad mekanisk peeling som innehåller små slipande korn ska användas med moderation på vintern då den kan irritera en redan känslig hud. Gör istället en enzympeeling cirka två gånger i veckan, enzympeelingen fungerar på kemisk väg genom att enzymer "äter upp" gamla hudceller utan att ta för mycket.

5. Nattarbete för huden.
Just på vintern kan det vara extra bra att investera i en nattkräm som verkar på djupet när du sover, samt att regelbundet lägga fuktgivande ansiktsmasker som ska sitta över natten. Många hudvårdsmärken har också skyddande “klimatkrämer” som passar vårt svenska vinterklimat. Detta är särskilt viktigt om du ska vara ute långa stunder för att exempelvis åka skidor. Tänk också på att lägga till en solskyddskräm om du har turen att få vistas i soliga vinterlandskap.

6. Fyll på inifrån också.
Du kan ge din hud lite extra hjälp på traven genom att se till att få i dig extra antioxidanter och ordentligt med Omega 3,6,7 och 9 som finns bland annat i nötter och avokado. Motion i alla dess former ökar genomblödningen och cirkulationen i huden vilket också bidrar till att göra huden smidigare och mjukare.
 
7. AHA och C-vitamin kick.
Vill du besöka en salong kan en kortare expressbehandling med ansiktsmassage vara det som huden mår allra bäst av vid denna årstid. Om huden känns trött och glåmig och den har fått sviter av influensan eller en längre förkylning ger en C-vitaminbehandling lystern tillbaka och trollar bort alla tecken av trött vinterhy.

Just nu på vintern, innan solen blir för stark, kan det vara en bra tid att genomföra AHA-behandlingar som ger en fräschare hudstruktur. Behandlingar med AHA-syror ska man helst inte göra på sommaren eftersom solen då kan skada huden och ge pigmenteringar. Men även på vintern är det absolut nödvändigt att använda en solskyddscreme för att skydda huden efter en AHA-behandling.

Viktigt att tillägga att om man har en väldigt känslig hud, lider av hudsjukdomen rosacea eller har mer eksemliknande torra utslag, så ska man vara försiktig med alla sorter av syrabehandlingar som AHA. En bra hudterapeut kan guida dig till rätt typ av behandling och göra bedömningen av vad som passar just din hudtyp.
 
Skribent: Catherine Hurtigh

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan