Mineralsmink - den hälsosamma trenden!

Mineralsmink - den hälsosamma trenden!

Sminkmodet går mot en naturlig look och ett spacklat ansikte känns passé. Och samtidigt som vi vill känna oss snygga och fräscha vill vi vara måna om vår hud. Mineralsmink har blivit mångas lösning och exploderat på marknaden, i dag finns det en uppsjö av märken att välja på. Men vad är mineralsmink – och vad innehåller det egentligen? Vi ville lära oss mer och gick på djupet med make up-artisten Denise Dayan.


Vad är den största skillnaden på vanligt smink och mineralsmink?

– Mineralsmink är fritt från kemikalier, konserveringsmedel, talk, vax eller oljor och har en lugnande och läkande verkan på huden. Det täpper inte igen porer och låter huden andas naturligt. Mineralsmink innehåller även zinkoxid som skyddar mot solen, och foundationprodukterna kan ge ett UV-skydd på upp till SPF 15, beroende på märke. Vanliga sminkprodukter innehåller oftast paraffin, mineraloljor eller vaselin som inte alls är bra för huden, trots att det låter väldigt naturligt. Det täpper igen porerna och stör hudens naturliga funktioner. Detta gör att huden blir instängd under ett tjockt lager och gör huden beroende.


Varför är mineralsmink så bra?

– Mineralsmink är bra på många sätt. Förutom det jag nämnde ovan så har det en utmärkt concealerfunktion, det är lätt att anpassa täckningsgraden och passar alla hudtyper, hudtoner, åldrar och hudtillstånd, även känslig hud. Det används ofta på män eftersom det ger ett naturligt och ”osynligt” resultat. Det är ljusreflekterande, innehåller ingen parfym, är anti-inflammatoriskt och inte djurtestat. Personligen tror jag att mineralsmink blivit så populärt då de som provat ser att man faktiskt får ett bra och täckande resultat utan känslan av att ha en mask i ansiktet som vanligt smink ibland kan ge. Många hudterapeuter brukar råda sina patienter att använda mineralsmink då det är lugnande för huden.


Är det dyrare än vanligt smink?

– Det är helt olika beroende på vilket märke du är ute efter. Det är ungefär samma prisskillnad på båda typerna av smink, beroende på om du vill ha en budgetvariant eller ett dyrare märke. Priserna ligger oftast mellan 50-500 kr per mineralsminkprodukt.


Exakt vad består mineralsmink av? Och innehåller alla märken olika ämnen?

– Alla märken av mineralsmink innehåller inte alltid samma ämnen, vissa märken har valt att inte använda bismutoxyklorid eftersom det kan skapa en hudirritation för känsliga personer. De vanligaste bergsmineralerna är däremot dessa:

Zinkoxid = skyddande mot sol, datastrålning, föroreningar. Är lugnande och läkande.

Mica = ljusreflekterande och färggivande kiselmineral som gör att huden strålar (kan skapa hudirritation).

Järnoxid = naturliga mineraler utvunna från jord.

Titaniumdioxid = vit, finmikroniserad mineral. Ger puderfoundationen en cremekänsla och bibehåller fukten i huden. Innehåller även UV-skydd.

Vismutoxyklorid/Bismutoxyklorid (samma) = en tungmetall som har skimrande färgpigment och ger makeupen lyster och skimmer (kan skapa hudirritation).


Vilka märken är dina personliga favoriter?

– Min absoluta favorit är Bare Minerals som jag själv använder dagligen. Den är täckande och ger min hy en fin lyster. Efter regelbunden användning har min hy blivit bättre och makeupen sitter kvar hela dagen utan att jag blir glansig efter några timmar. Jag gillar också att det inte kladdar eller färgar av sig på kläder. Dessutom har de superfina ögonskuggor i många olika nyanser.
Min andra favorit är Sheer Cover som från början endast såldes på läkarmottagningar för personer med hudproblem, men idag säljs det på tv-shop och världen över då alla vill ta del av mineralsminkets naturligare och vårdande ingredienser. Sheer Cover passar alla men också de som vill täcka fina linjer, mörka ringar, åldersfläckar, akne, ärr eller brustna blodkärl. Det är väldigt täckande men ser samtidigt väldigt naturligt ut.
Tredje favoriten kommer från Glo Minerals ” gloPressed Base”. Det är en mineralfoundation i fast form. Den är väldigt lätt att applicera, den är täckande och ser inte kakig ut på huden. Den passar de med normal eller torr hy då den inte framhäver torrhet som många andra puderfoundations har en tendens att göra.


Det sägs att visst mineralsmink inte alls är så naturligt och bra som det påstås utan kan innehålla konstgjorda ämnen. Vad säger du om det?

– Ja, tyvärr så är det en del märken som fuskar och har rätt att kalla sitt smink för mineralsmink bara för att det innehåller en del mineraler men inte innehåller 100 procent rena mineraler. Därför är det viktigt att kolla innehållsförteckningen så att det inte innehåller talk, olja, vax, konserveringsmedel eller parfym.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Om man har känslig hud och riskerar att få hudirritationer, kan man inte använda mineralsmink då?

– Det jag vet att folk reagerat på är Vismutoxyklorid/Bismutoxyklorid och Mica/Kiseloxid, som jag nämnde ovan. Du kan få allergiska reaktioner av det om du är känslig, men nu finns det mineralsmink utan Vismut/Bismut för de som är överkänsliga. Om man är väldigt känslig så tycker jag att man ska använda det mest naturliga av alla, ekologiskt smink.


Vilka typer av täckande baser finns det, och vilket är bäst för vilken hudtyp?

– Det finns både flytande foundations och i puderform och ingen av dem är bättre för en viss hudtyp, det är upp till dig själv vad som känns bäst på huden och vad du är van vid.


Hur lägger jag en bra bas – och vilka redskap ska jag använda?

1. Smörj in huden med en ansiktskräm eller primer.


2. Välj vilken form som passar dig bäst av nedanstående tre.

- Löspuder: Använd en borste. Skaka ut lite pulver i locket och arbeta in din foundation i borsten tills mineralerna absorberats. Slå          borsten mot locket för att avlägsna eventuellt överflöd. Borsta in din foundation på huden med cirkulerande eller svepande rörelser i hela ansiktet tills du är nöjd med täckningen. 

- Pressat puder: Här fungerar det att applicera både med svamp och bortse.

-Flytande form: Svamp eller foundationpensel funkar bäst, applicera ordentligt i hela ansiktet.


3. Använd en concealer (mineralpuder) om du vill täcka mörka ringar och andra störande element.


4. Avsluta med att lägga ett mineral veil puder. Det appliceras efter rouge och ögonskugga och fäster basen samt ger en mattande effekt och gör att sminket stannar på plats hela dagen.


Spelar det någon roll vilken kvalitet borstarna har som jag använder?

– Om du vill att borstarna ska hålla så är helt klart äkta hår att rekommendera på borstarna. Hur bra sminket täcker beror också på vilken borste du använder. Ju tätare borsten är desto mer täckande blir det. Jag tycker personligen inte att man måste ha de dyraste borstarna för att få ett bra resultat. Kicks borstar funkar super.


Kan jag sova med mineralsmink?

– Ja det kan du! De som har hudproblem väljer att ibland sova med sminket på för att det ger en läkande verkan. Det är till och med bättre för huden att ha mineralsmink på än utan eftersom det skyddar huden från alla bakterier och föroreningar samtidigt som huden får andas.


Om jag har väldigt dålig hy, kan mineralsmink göra min hy bättre då?

– Många med akne eller rosacea har fått bättre hy av mineralsmink. Om du har fet eller torr hy neutraliserar mineralsmink balansen i huden så att den blir normal efter regelbunden användning Lär fler sminktips på Denise Deyans blogg här .


Skribent Jacqueline JooFler lästips:
7 smarta sminkregler

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan