Huden är själens spegel

Huden är själens spegel

Du står framför spegeln och ska sminka dig, men slinter med mascaraborsten för att du inte kan låta bli att stirra på de där rynkorna som tycks blir mer och mer framträdande för varje dag som går… Varför får man egentligen rynkor? Och varför får en del människor rynkor tidigare än andra?


Det finns en mängd myter om hur man hindrar rynkor från att uppstå, som att massera ansiktet en gång om dagen och hålla sig till ett och samma varumärke. Men sanningen är den att rynkorna - precis som grått hår och närsynthet - kommer som ett brev på posten i takt med att vi åldras.

Med hjälp av hudterapeuten Hanna Robinell försöker Bra vardag ta reda på sanningen om rynkor och hur man på bästa sätt kan sköta om sin hud för att förhindra att rynkorna breder ut sig alltför mycket.


Vad gör man för at motverka rynkorna vid ögonen?

– Huden runt ögonen är väldigt tunn, därför visas oftast de första ålderstecknen där. Solglasögon är att rekommendera när solen börjar titta fram, samt att använda en bra ögonkräm.


Vad spelar in? Ålder, livsstil etc?

– Ålder och gener så klart, men även livsstil. Sol, rökning och ohälsosamt leverne påverkar huden mer än vi tror.


Finns det saker som skyndar på rynkornas framträdande?

– Rökning och sol är våra största fiender när det kommer till rynkor. Sol gör oss torra och gör att vi får en sämre elasticitet i huden. Rökning försämrar cirkulationen. Huden behöver en bra cirkulation eftersom den får näring av blodet.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Torr hy kontra fet hy, vad är värst?

– Har man haft torr hy hela livet kan man se att smårynkigheten kommer tidigare än vid fet hy. Man har också lättare att få vad vi kallar yttorrhet som kan ge torrhetsrynkor.


Hur håller vi vår hy vid god hälsa?

– Genom bra och varierad kost, bra hudvård, regelbunden träning, genom att alltid använda solskydd och försöka hitta stunder att koppla av i vårt stressade samhälle. Huden är själens spegel. Hur vi mår på insidan återspeglar sig på utsidan.


Vid vilken ålder ska man börja tänka på hudvård?

– Det finns ingen direkt ålder, utan man får titta på hudens behov. En 25-åring kan se ut som 40 i huden och vice versa. Bra hudvård gör stor skillnad. Ju tidigare du börjar förebygga med bra hudvård, desto bättre. Sedan behöver man kanske inte börja med aktiva produkter förrän man närmar sig 28–30.


Om man inte vill skönhetsoperera sig, hur kan man på bästa sätt motverka hudens åldrande?

– Återigen, bra hudvård gör skillnad. Produkter som innehåller A-vitamin jobbar med linjer och rynkor på ett effektivt sätt. Att gå regelbundet på olika behandlingar som lättare kemiska peelingar eller vanliga ansiktsbehandlingar är också att rekommendera. Vissa laserbehandlingar kan också påverka hudens struktur och linjer. Mitt absolut bästa tips är att investera i ett bra solskydd. Man blir brun ändå, det tar bara lite längre tid innan färgen kommer och du bränner dig inte vilket i sin tur kan ge solskador.

Skribent: Karolina Ek

Fler lästips:
Stanna hudens klocka!
10 bra vanor för hud som strålar

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan