En söt hund med stora påsar under ögonen

Tips på hur du förebygger påsar under ögonen

Plötsligt är de där, de puffiga påsarna under ögonen som får en att känna sig både gammal och trött. Men de går att förebygga med bra sömn och rätt kost. Många lösningar hittar du direkt hemma i köket - vad sägs om potatis, mjölk, gurka och tepåsar?


En tårdrypande film strax innan läggdags kan få skrämmande konsekvenser. Det svullna ansiktet som tittar tillbaka där i spegeln dagen efter kan skrämma troll. Men ibland är ögonen svullna utan att tårarna har flödat kvällen innan. Påsar under ögonen kan nämligen få dyka upp av en rad olika anledningar. Dålig sömn är det allra vanligaste, liksom för mycket av samma vara (Tio tips på bättre sömnrutiner hittar du här). För mycket alkohol, stress, rökning, dåliga kostvanor, vätskebrist och allergier kan också vara förklaringen. 


Eller så är det helt enkelt åren som gått, ju äldre vi blir desto mer tappar huden sin elasticitet med rynkor och andra hudförändringar som följd. Att äta näringsriktigt, motionera, sova ordentligt och få i sig tillräckligt med vätska brukar vara det bästa tipset mot påsar under ögonen. Skulle du ändå drabbas finns det flera gamla husmorstips att ta till.

Gurktricket
Skär gurkan i två ganska tjocka skivor och kyl dem väl. En kvart i kylskåpet brukar räcka. Lägg dig ner och placera skivorna på dina slutna ögon och vila i 15-20 minuter. Du kan också mixa gurkan och därefter kyla blandningen i kylskåp. Därefter placerar du den kalla gurkmassan på ”påsarna” och låter den verka tills den börjar torka. Skölj sedan bort med kallt vatten.

Potatistricket
Riktigt kalla skivor av rå potatis kan användas på samma sätt som gurkan i tipset här ovan. Potatiskuren brukar dessutom hjälpa om du även har mörka ringar under ögonen.

Tétricket
Bota påsarna med andra påsar. Kylda tepåsar är ett gammalt säkert husmorsknep att ta till. Kyl de använda tepåsarna i kylskåpet och placera dem sedan på dina slutna ögon i 15-20 minuter. Även tepåsar kan råda bot på mörka ringar, liksom svullnaderna.

Mjölktricket
Du behöver inte göra som Kleopatra och fylla hela badkaret med mjölk. Det räcker med att blöta ett par bomullstussar i den kalla kylskåpskalla vätskan. Mjölken både återfuktar och piggar upp, och svullnaderna lägger sig. Även här är det 15-20 minuter som gäller.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Andra tips!

Om påsarna under ögonen har uppkommit endast av åldersskäl är det inte mycket i köket som hjälper. Då kanske en riktigt bra ögonkräm passar bättre, men förvänta dig inga underverk. Krämerna kommer inte lyckas få bort påsarna eller göra dig yngre, däremot kan de lindra besvären något. Det bästa är att ta ålderstecknen med ro och acceptera tidens gång.

Men för dem som inte klarar det finns gott om skönhetssalonger som erbjuder olika lösningar. Nu för tiden krävs heller inte alltid att man lägger sig under skalpellen, flera kliniker erbjuder i stället laserbehandling. Men kom ihåg att inga ingrepp är helt riskfria.

Skribent: Lotta RingdahlFler lästips:
Huden är själens spegel
Så får du bort mörka ringar under ögonen
Sju sätt att bota trötthet
Hudvårdens ABC

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan