Sätt stopp för kluvna toppar redan innan de uppkommer

Sätt stopp för kluvna toppar redan innan de uppkommer

0
Försöker du också spara ut till längre hår, men tvingas toppa dina kluvna toppar? Följ våra råd för att behandla och slippa kluvna toppar.

Trichoptilosis är det vetenskapliga namnet på kluvna toppar och är en sammansättning av det grekiska ordet för hår och det latinska ordet för fjäderuppsättning. Hårstråets fibrer nöts ut när det skyddande yttre lagret slitits ut. Det händer ofta när man använt locktång eller plattång under lång tid, eller när man behandlat håret med kemikalier som finns i hårfärg, permanentvätska och hårblekning.

En del påstår att det enda botemedlet mot kluvna toppar är klippning. Det är faktiskt inte hela sanningen. Det finns naturliga lösningar som hjälper sprött hår och som ser till att håret förblir friskt och inte går sönder. 

Testa våra tips hemma, ta hand om ditt hår och märk skillnaden.

Var snäll mot håret

 • Om du tvättar håret för ofta kan det skada hårets viktiga naturliga oljor. Ta det försiktigt med hår med kluvna toppar.
 • Byt från ”tuffa” till milda schampon och skölj håret med kallare vatten.
 • Schamponera håret försiktigt och klappa det torrt med en handduk istället för att vrida ur det.
 • Kamma ut håret med en bredtandad kam. Om det är trassligt börjar du reda ur det från topparna.
 • Använd hårband klätt i tyg, aldrig gummiband, om du vill sätta upp håret i tofs, fläta eller knut.

Skruva ner värmen
Undvik höga temperaturer när du torkar, plattar eller lockar ditt hår och växla gärna till lägre temperaturer. Hårtorkar, locktänger och plattänger ger ditt hår stil, men också kluvna toppar. Prova gärna Pantene Heat Defense Gloss Spray och låt håret självtorka emellanåt.

Skydda håret med hjälp av en solhatt under sommaren för att undvika att håret utsätts direkt för solen.

Ge näring åt hårsäckarna
Om ditt hår har kluvna toppar kan det vara bra att använda en inpackning en gång i veckan eller månaden för att hjälpa hårets tillväxt och ge tillbaka glans och spänst till dina silkeslena lockar. Arbeta in den hårvårdande produkten från hårbotten till cirka hälften av hårlängden. Låt produkten verka lite längre om du har färgat hår som är lite porösare. Använd gärna leave in-produkter som Aussie Miracle Recharge Leave-In Spray.

Tänk på vad du äter
Folsyra och vitamin B7 hjälper till att bygga upp protein i håret, göra håret friskt och bidrar till hårets tillväxt. Exempel på mat som innehåller folsyra är bladgrönsaker, sojabönor och vete. Vitamin B7 påverkar ämnesomsättningen och finns bland annat i linser, ärtor, brunt ris, solrosfrön, valnötter och sojabönor.

Toppa håret regelbundet
För att undvika kluvna toppar är det viktigt att toppa håret var sjätte eller åttonde vecka, så att inte hela hårstrået påverkas. Om du vågar kan du toppa dig själv med en vass sax.

Naturliga behandlingar
Matvaror från köksskåpet kan rädda torrt och skört hår. Här får du några exempel på varor som återfuktar torrt och skadat hår och ger dig silkeslena och glansiga lockar:

 • Olivolja och kokosolja
 • Avokado
 • Honung
 • Papaya och yoghurt
 • Öl
 • En blandning av vispgrädde och mjölk
 • Kamomillte 

Reparera kluvna toppar med rätt produkter
Hårinpackningar som Pantene 2min Deep Repair masque 200ml (ROT), Pantene 2min Colour Damage Rescue Masque 200ml (ROT)reparerar kluvna toppar och skador. Formulan innehåller avokado, bambu och druvkärnsextrakt som ska förhindra upp till 95 % av de kluvna topparna. Pantenes Repair & Protect Shampoo & Cond” stärker håret. I Pantenes expertserie hittar du dessutom Split End Fuser som reparerar skador och motverkar frissigt, glanslöst och torrt hår.

Om du behandlar ditt hår på samma sätt som du behandlar ömtåliga tyger kommer det snart att kännas och se glansigt ut igen.


Fler lästips:
Rätt mat för friskt hår
Ska man tvätta håret varje dag eller inte?
Härligt och fräscht hår

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande