Rätt hårfärg till din hudton

Rätt hårfärg till din hudton

0
Varför ser en hårfärg fantastisk ut på din vän men anskrämlig på dig? Törs man färga håret hemma? Läs vidare för att få veta.

Cirka 80 procent av Sveriges kvinnor har någon gång färgat håret - och hela 66 procent valde att färga håret hemma*. Men att färga håret utan råd från ett proffs kan ge blandade resultat. Färgen som funkade så bra på väninnan kanske inte alls funkar på dig?

Egentligen finns det inget direkt ”rätt” och ”fel” när det gäller din hårfärg, det viktiga är ju att du själv är nöjd. Men vill du ha ett så naturligt resultat som möjligt kan det vara bra med några goda råd på vägen.

- Ta en titt på hennes hudton och jämför med din egen. Det kan vara där skon klämmer, menar Cindy Nilsson, frisör på Studio Blå i Bromma. En bra riktlinje för personer med en varm hudton är att de oftast passar bäst i en varmare färg. Personer med en kallare hudton passar därmed helt logiskt oftare i kallare färger. Är du lite mer oliv i tonen passar du i mustigare, varma nyanser av rött, brunt och mörkbrunt. Går din hy åt rosa passar du bättre i kalla toner som blont och ljusbrunt. Beigea hudtoner funkar däremot med de flesta färger. Men försök ändå att undvika alltför gula eller för mörka toner, som kan få din hudton att se blek ut.


Jag ska färga håret rött, vad ska jag tänka på?

- Har du en kallare hudton bör du välja en färg som går åt rödviolett. Har du däremot en varmare hudton kan du med fördel väja en lite mer orangeröd ton. För dig vars hy går åt rosa är det bara att gratulera. Du passar i det flesta färger och kan gå helt på vad du själv tycker är snyggast. I grunden är det samma princip som gäller för rött som för vilken färg som helst - varmt passar bäst med varmt och kallt med kallt. Jag skulle alltså säga att alla passar i rött, men i olika nyanser av färgen.


Hur avgörande är valet av färgprodukt när jag färgar håret?

- Det spelar absolut roll vilka produkter du använder, även om de flesta av dagens hårfärgningsprodukter är relativt likvärdiga. Dock - har du väldigt slitet hår och vill ha det ljusare ska du absolut inte bleka det. Se istället till att färga håret med en ljus färg. Blek aldrig ett slitet hår!


Går det lika bra att färga håret hemma som hos frisören?

- Vill du upprätthålla din färg med en toning kan du absolut göra detta hemma. Vill du däremot färga om ditt hår till en helt ny färg kan det vara bra att gå till en frisör första gången. Sedan kan du upprätthålla din nya färg själv. Många gör misstaget att köpa en hårfärg och tänka - yes, nu ska jag spara in pengar, bara för att upptäcka att det går helt fel. Går en hemmafärgning fel blir man ändå tvungen att gå till frisören, som får arbeta dubbelt så mycket och dessutom ta dubbelt så mycket betalt.


Det vi verkligen varnar för att göra hemma är att bleka håret, det blir sällan bra utan professionell hjälp. En varning till dig som fortfarande tvekar: har du en utväxt kan den lätt bli missfärgad eftersom färgen ska sitta i olika tid från topp till längd. I värsta fall kan en hemmablekning resultera i att håret går av. Så nej, blek inte håret själv!


Vad bör man tänka på efter man färgat håret?

- Tvätta helst inte håret under det första dygnet. Det har hänt att personer som tvättar håret direkt efter frisörbesöket, särskilt om de lägger i en inpackning, märker att färgen drar sig ur eller bli ojämn. Vänta hellre en dag eller två så att färgen får sätta sig. Better safe than sorry!


Expert: Cindy Nilsson, Studio Blå


Undersökning


Skribent Karolina ErikssonFler lästips:
Håret i centrum
Lilla läppstiftskolan

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande