Hårmyter

DesktopImage
0
Har du hört att ditt hår växer snabbare om du klipper det ofta? Eller att risken med att ta bort ett grått hårstrå är att det dyker upp tre nya? Det finns många falska påståenden och myter om hår. Här reder vi ut några av de vanligaste.

Du kan bleka håret med hjälp av citron.

Sant. Du behöver dock upprepa behandlingen för att den ska ge effekt och eftersom citron är slitande kommer behandlingen slita på håret. Dessutom finns det en risk för att håret blir gult istället.

 

Blont hår kan bli grönt av att bada i pool

Sant. Om du har blonderat hår eller hår som blivit väldigt solblekt kan du få gröna skiftningar i håret av klorvatten.

 

Hårinpackningen verkar bättre om man låter den sitta i längre än vad som är rekommenderat.

Nja. Det är alltid bäst att följa anvisningarna som står på förpackningen. Att ha i inpackningen längre än rekommenderat betyder inte nödvändigtvis att den hjälper mer.

 

Borsta håret 100 gånger varje kväll för att få glansigt, friskt hår.

Falskt. När du borstar håret drar du ut hårbottens naturliga talgfett, vilket är bra för hårlängderna. Men att borsta håret 100 gånger varje kväll - varje dag - kommer definitivt slita på håret och stjälpa mer än hjälpa. Det kan även göra att ditt hår ser fett ut.

 

Ditt hår växer snabbare om du klipper det ofta.

Falskt. Håret växer från roten och inte från hårtopparna. Om du vill spara ut ditt hår räcker det med att klippa håret var 10e vecka. Vill du behålla din nuvarande längd är var 7e-8e vecka lagom. En hårklippning motverkar däremot kluvna hårtoppar och gör att ditt hår ser tjockare, tätare och friskare ut

 

När du färgar håret blir din utväxt ofta grå eller råttfärgad. Detta beror på att din naturliga hårfärg har förstörts av hårfärgningen.

Falskt. Det är helt sant att din utväxt får en annan färg - men det beror snarare på att utväxten inte ännu hunnit blekas i solen eller få naturliga skiftningar i färgen.

 

Stress kan orsaka håravfall.

Ja och nej. Vi tappar alla, varje dag, mellan 50 till 120 hårstrån. Vid extremt stressiga och svåra situationer kan fler hårstrån falla av men det är en extremt individuell effekt. Hårda dieter kan också orsaka håravfall - det är alltså viktigt att äta rätt även för håret.

 

Tar du bort ett grått hårstrå dyker det upp tre nya.

Falsk. Det är heller aldrig bra att dra bort hårstrån - det skadar hårrötterna och kan även lämna ärr i hårbotten.

 

Att byta schampo ofta kan göra att ditt hår ser hälsosammare eller fräschare ut.

Nja. Håret märker inte skillnaden mellan märken och kan heller inte bygga upp en tolerans mot någon produkt. Ditt favoritschampo kommer fungera lika varje gång du använder det - däremot är det förstås allra bäst om du väljer en hårvårdsprodukt som passar just ditt hår.

 

 

Att avsluta en hårtvätt med kallt vatten kommer göra ditt hår glansigare.

Falskt. Kallt vatten påverkar inte hur glansigt ditt hår är eller inte - det kan däremot ge dig ett skönt uppvaknande en tidig morgondusch.

 

Det finns speciella hårvårdsprodukter som kan laga kluvna hårtoppar.

Falskt. När dina hårtoppar väl har delat på sig är de delade, de kan inte limmas igen. Det enda du kan göra när det händer är att klippa av dem - och istället använda produkter som motverkar kluvna hårtoppar.

 

Att sova med hårtofs sliter på håret.

Sant och falskt, beroende på längd och textur. Har du till exempel långt hår som tovar sig under natten så att du måste borsta upp tovorna på morgonen är det allra bästa att fläta håret innan du lägger dig. Använd då en hårsnodd utan metallspänne för att minska slitage. Fråga din frisör om vad som passar din hårtyp bäst!

Fler lästips:
Ska man tvätta håret varje dag eller inte?
12 proffshemligheter för vackert hår

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande