Därför ska du solskydda ditt hår

darfr_ska_du_solskydda_ditt_har-1-size-3
0
Så är det faktiskt! Det är inte bara huden som är sårbar i solen.

Precis som huden, så mår inte ditt hår bra av att utsättas av för mycket sol här kan du läsa mer om solskydd för hela familjen. Om ditt hår utsätts för mycket sol, så blir det förr eller senare torrt, glanslöst och missfärgat. Förmodligen kommer det även drabbas av en hel armé av kluvna hårtoppar på kuppen.

Varför blir det så?
När solens ultravioletta strålar, så kallat UV-ljus (som i sin tur delas in i UVA, UVB och UVC), penetrerar dina hårstråns yttersta lager så kan fria radikaler produceras.

Och det kan skada ditt hår på flera sätt:

Färgförändringar. Melanin är det naturliga pigment som ger ditt hår dess färg, och det skyddar till viss del mot de här fria radikalerna, och filtrerar även UV-ljuset. Men melaninet kan inte bekämpa hur mycket som helst, till slut tar det skada, och då uppstår färgförändringar. Detta händer alla typer av hår, men ljushåriga är mer drabbade eftersom deras hår redan från början innehåller en mindre mängd pigment. PS. Har du tunt hår? Här kan du läsa om de bästa stylingtipsen för just dig.

Solljus torkar också ut håret, vilket bleker alla typer av hårfärgningar och gör tonen gulaktig.

Hårets struktur skadas. När de fria radikalerna exponeras för solens UVB-ljus så attackerar de hårets protein, särskild det som kallas keratin, och det är dina hårstråns största beståndsdel. Skadan från UVB-ljus är mer allvarlig för håret än de som orsakas av UVA-ljus.

Självklart så är inte solskadat hår en lika allvarlig affär som solskadad hud. De levande delarna av ditt hår är skyddade i din hårbotten. Det synliga hårstrået är "dött", så det kan inte få cancer av solen. Och även om det skadas, så blir det så småningom ersatt av nytt friskt hår. Men skadat hår påverkar hur vi ser ut, och om vi inte är nöjda med vårt utseende, så påverkar det i sin tur vårt självförtroende och hur vi tänker om oss själva. Om du allt oftare tänker på hur hemsk du ser ut i håret, så blir du till slut obekväm och osäker.

Som tur är så kan du skydda ditt fantastiska va-va-voom-hår från solen! Solskyddsfaktor för håret är inget det talas mycket om ännu, det är rätt så nytt på marknaden, men många stora aktörer på hårmarknaden har börjat marknadsföra produkter som skyddar mot UV-ljus. Du borde hitta t ex shampoo och balsam med inbyggt solskydd i din lokala affär. På större varuhus med tilltagen skönhetsavdelning och hos frisörer kan du också hitta hårspray och olika oljor med SPF-märkning (OBS! Vissa sprayer innehåller alkohol, och det kan i sin tur också skada håret, så håll utkik efter produkter utan alkohol).

Det har inte gjorts särskilt mycket forskning kring hår och solskydd tidigare, men det är en tilltagande marknad, så antalet studier ökar. På det stora hela, så är solskyddsprodukterna för hår inte lika effektiva som de som idag finns för huden. Använd dem, men ha också detta i åtanke:

- Du kan använda vanlig solskyddsfaktor även i håret, tunna sprayer funkar jättebra. Var noga kring mitt- eller snedbenan, där ligger din hårbotten helt oskyddad. Har du håret uppsatt, glöm inte nacke och öron, de bränns lätt.

- Ha solhatt. De bästa varianterna har stora, slokande brätten som verkligen skuggar hela ansiktet och axelpartiet, och är gjorda i ett material som låter din skalp "andas". Det kan lätt bli varmt där under! Fläta annars håret och fäst flätan på huvudet med en scarf eller en keps. PS. Solhatt är en av tio sommaraccessoarer som förblir heta år efter år, kolla in listan här.

- Återfukta håret så ofta du kan. Vissa frisörer rekommenderar att man gnider in håret med en olja, som tea tree-olja till exempel.

- Blött hår är mer känsligt och står emot den heta solen sämre. Om du ska ta ett dopp, blöt håret med vanligt vatten innan du dyker ner i havet eller det klorindoftande poolvattnet om du har möjlighet. Eller sätt upp håret i en knut och undvik att blöta det. Och så klart, om du badat i hav eller pool, försök skölja ur det med rent vatten så fort du kan efteråt.


 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande