Bra att veta om hår

Bra att veta om hår

En studie visar att ett välskött hår gör att du ser ca 4 år yngre ut! Så hur gör man då för att ta hand om håret på bästa sätt.? Vi har kollat in fakta. Läs och lär.


Visste du att…
...fel schampo kan göra ditt hår mer fett?

Blir ditt hår fett direkt efter att du tvättat det? En orsak kan vara att du använder fel schampo. Schampon för skadat eller behandlat hår tenderar att göra hårbotten fetare. Välj i stället ett schampo som hjälper till att dämpa talgproduktionen, och tvätta håret på rätt sätt: Försök undvika att massera hårbotten när du tvättar håret, så aktiveras inte talgkörtlarna. Var överdrivet noggrann med sköljningen, och avsluta gärna med kallt vatten för att stänga porerna.

 

Trodde du att…
...för mycket borstning kan göra att du tappar håret? Fel!

Visst släpper hårstrån när du borstar, men det är hårstrån som skulle ha ramlat av i vilket fall som helst. Att du ska undvika att borsta håret för mycket beror i stället på att det skadar och sliter på stråna som sitter kvar. Det bästa sättet att borsta ett tovigt hår på är att börja vid topparna, på så sätt undviker du onödigt slit på hårstråna. En annan tumregel är att inte borsta håret när det är blött, det är nämligen då det är som mest känsligt och lättskadat.

 

Trodde du att...
...en klippning kan få håret att växa snabbare? Fel!

Genom att klippa håret ska det bli både tjockare och växa snabbare – få hårmyter har hängt kvar lika envist som denna. Tyvärr är det inte alls så enkelt. Håret följer en biologiskt bestämd tillväxttakt och takten påverkas inte av huruvida vi klipper det eller inte. Att inte klippa av dina kluvna toppar gör däremot att klyvningen klättrar högre upp i hårstrået – och att du måste klippa av mer när du väl klipper det. Nyklippt och vårdat hår ser dessutom ofta friskare ut, och genom att till exempel klippa etapper kan du ”skapa” tjockare hår.

 

 

Visste du att... 
Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem
...ditt hår växer i cykler

Kämpar du för att få midjelångt hår? Har du ingen framgång? Många vet att hår växer en dryg centimeter i månaden, men inte att det växer i cykler. Efter en cykel på mellan 24 och 72 månader lossnar hårstrået och lämnar plats för ett nytt. Hur långt ditt hår kan bli är till stor del ett resultat av hur lång växtcykel ditt hår har. Hör du till dem med en kort cykel är med andra ord lika bra att införskaffa löshår om det är ett riktigt långt svall du är ute efter!

 

 

Trodde du att...
...ditt hår ”vänjer” sig vid ditt schampo och balsam? Fel!

Många tror att schampo och balsam slutar fungera som de ska efter en tid för att håret ”vänjer” sig vid dem. Det stämmer inte – tekniskt sett är ditt hår dött och kan därför inte vänja sig vid vare sig det ena eller det andra. En av de vanligaste orsakerna till att produkterna inte fungerar är i stället att du har kvar rester av stylingprodukter i håret. Om du tvättar håret med ett djuprengörande schampo så får det chans att börja om från början.

 

Visste du att...
...vackert hår får dig att se yngre ut?

Tyvärr kan inte ens vackert hår hindra tidens gång, men en studie har visat att vackert hår gör att du ser yngre ut. Pantene lät en testgrupp gissa åldern på en grupp kvinnor med ostylat hår. Den uppfattade genomsnittsåldern på kvinnorna blev 29,5 år. Sedan tvättade och stylade man kvinnornas hår med Pantene Pro-V och lät en ny grupp gissa deras ålder. Då uppfattades kvinnorna bara vara 25,8 år gamla – en sänkning med i snitt nästan fyra år. Med eye tracking-teknologi kunde studien också visa att om man tittar på någon med ovårdat hår så är det just där blicken fastnar längst – på det frissiga håret, tovorna och de kluvna topparna. När kvinnorna hade tvättat och stylat håret var det i stället ansiktet som drog till sig mest uppmärksamhet.

 

 

Trodde du att...
...det är skadligt att tvätta håret för ofta? Fel!

Dagens schampon och balsam är skapade för att förbättra ditt hårs kvalitet, så det finns egentligen ingenting som heter att ”tvätta för ofta”. Däremot är det viktigt att du tvättar på rätt sätt. Hur du ska tvätta håret beror på vilken hårtyp och frisyr du har, men faktorer som vilket klimat du lever i och hur ofta du svettas på gymmet spelar också in. Det viktiga är att du ger håret den vård det behöver, och tvättar håret med produkter som är anpassade för just ditt hår. Testa dig fram eller fråga din frisör!

Fler lästips:
Vårspecialen – vi avslöjar hemligheterna för friskt hår!
Tre skönhetsknep som håller dig snygg hela dagen

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!