Tips-pa-harvard

Är klorin skadligt för håret?

Simning är jättebra träning, men om det är klorerat vatten så bör du veta att frekvent exponering tar ut sin rätt på håret.


Upprepad exponering för klorerat vatten är inte jättebra för varken hår, ögon eller hud, och kan orsaka irritationer och torrhet. Men, å andra sidan, så är klor mycket effektivt vid relativt låga koncentrationer för att hålla bassängvatten fria från skadliga patogener.

Så här påverkar klor ditt hår
Några enstaka besök i badhuset behöver inte påverka ditt hår alls, men om du simmar på veckobasis så kan det faktiskt leda till skador. Klor skalar bort hårets naturliga oljor, vilket lämnar håret poröst och skört. Du kanske har hört uttrycket "simmarhår", med det menas ett märkbart torrt och grovt hår.

Simmare är dock inte mer benägna att drabbas av håravfall. Det finns vissa belägg som tyder på att extremt hög exponering av klor kan leda till torr och fjällig hårbotten, som i sin tur kan leda till håravfall – men då är det på kemiska nivåer som är långt över de i en normal pool.

Förändrad hårfärg på grund av poolvatten?
Den grönaktiga nyans som främst blont hår kan få av för mycket bad i pool kommer faktiskt i första hand inte från kloret i vattnet.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Missfärgningen orsakas i huvudsak av oxiderade metaller som finns i vattnet, men vissa hårfärgsbehandlingar och även klor kan förvärra processen. Anledningen till att de två kan bidra till den gröna tonen är att både hårfärgning och klor kan göra ditt hår sprött och poröst, vilket gör att håret lättare absorberar de andra kemikalierna som egentligen skapar missfärgningen.

Tips på hur du skyddar ditt hår
- Skölj håret med vatten och balsam innan du hoppar i poolen – det återfuktar håret, vilket hjälper till att förhindra ytterligare absorption av klorerat vatten.
- Använd badmössa!
- Skölj, tvätta och balsamera håret direkt efter att du simmat, så att du så snabbt som möjligt blir av med poolvattnets kemikalier och ersätter hårets förlorade oljor. Kolla med din frisör om hårprodukter särskilt framtagna för simmare.
- Ta tillfällena i akt att simma i sjö och hav om sommaren!
- Det blir allt mer populärt med alternativa steriliseringsmetoder, så håll utkik efter det där du bor.


Läs mer:

Så här reparerar du skadat hår
Så får du mer volym och liv i ditt hår

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare