Tvätta rätt för miljön

tvtta-1-size-3
0
Tvätta går ofta på rutin, man slänger i en skopa tvättmedel, lite på känn sådär. Men med lite uppdatering så kan tvättandet bli mer medvetet och lite skonsammare både för miljön och för plånboken. Och som en bonus får dina kläder ett längre liv.

Väg tvätten
Mer tvättmedel gör inte tvätten renare per automatik, utan det är rätt dosering av rätt slags tvättmedel som avgör slutresultatet. Ta en titt på förpackningen och jämför doseringsråden för att se hur många tvättar du får ut från olika sorter. Välj också ett tvättmedel anpassat till kulör- respektive vittvätt för en bra effekt. Tvättmedel märkta med Svanen eller Bra miljöval är produkter med mindre negativ miljöpåverkan. Vattnets hårdhetsgrad avgör också mängden tvättmedel och i Norden har de flesta hushåll mjukt vatten som gör att mängden tvättmedel kan minskas. Koncentrerat tvättmedel ger också mindre avfall och minskar utsläppen vid transport något man ofta glömmer att ta med i beräkningen. Och sist men inte minst - väg din tvätt, det är vikten som avgör mängden tvättmedel. Lägg kläderna i en påse och ställ på vågen.

Fyll trumman
För att tvätta så miljövänligt som möjligt kan du låta tvättberget växa lite hemma och fylla maskinen så pass full att du kan lägga en doseringsboll eller en hand ovanpå tvätten. Detta gäller inte ylle, där ska du max köra tre plagg åt gången i maskinen. Är plaggen olika smutsiga kör du två olika maskiner och delar upp den så att lätt smutsad tvätt körs på ett kortare program.

Kallt vs varmt
Att tvätta på lägre temperatur minskar energiåtgången mer än man kan tro. En tvätt i 40 grader förbrukar bara hälften av den energi som går åt för tvätt i 60 grader. För att värma upp vattnet under en tvätt går det åt nästan fyra gånger mer energi än vad det gör att tillverka och transportera tvättmedlet. Det går bra att blanda olika tvättgrader, tumregeln brukar vara att inte blanda mer än två steg, det vill säga 90 gradersplagg kan köras på 60, men inte på 30 grader. Låt det känsligaste plagget styra temperaturvalet. Sängkläder och handdukar bör tvättas på 60 grader för att bakterier och kvalster ska försvinna. Plagg i organiska material som ull mår bäst av att vädras istället för tvättas.

Uppdatera maskinparken
Man tänker ofta att det är en bra sak att inte öka konsumtionen genom att köpa nya saker. Men när det gäller tvättmaskiner så kan en ny tvättmaskin vara en investering både i miljön och i plånboken på sikt. Gamla maskiner slukar ofta energi och använder mycket större mängder vatten än nya även om man väljer energiprogrammet. Titta efter energimärkningen och välj en som minst har märkningen A. På Energimyndigheten.se finns test av energisnåla maskiner där man även tagit hänsyn till sköljningen, som är en viktig faktor för att få rent tvätt utan tvättmedelsrester, vilket är viktigt ur allergihänseende.

Självtorka eller tumla
Torktumling kräver naturligtvis mer energi, låt så många plagg som möjligt självtorka så skonar du även plaggen. För att minska tiden i torktumlaren kan du centrifugera din tvätt en extra gång. Kondenstumlare förbrukar mindre energi än frånluftstumlare och generellt sett är tumlaren bättre än torkskåp.

Fler lästips:
Ta kontroll över surdegarna i vardagen
Plocka fram husmor i dig med smarta tips

 

 

 

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande