YES - Tips för handdisk

Till dig från Yes
DesktopImage
0
Du använder inte diskmaskin, dina kastruller har friterat en laddning potatis för mycket eller du har precis använt ditt finaste porslin? Ibland måste man helt enkelt diska för hand. Här är några tips som du länge har önskat att du hade vetat för att få ut det mesta av varje disktillfälle.

Tänk dig följande:
Vid sidan om diskbänken: allting sorterat efter diskordning. Glas och bestick närmast dig, därefter tallrikar och slutligen uppläggningsfat och kastruller. Förbered en torkyta innan du börjar diska. Det kan vara ett torkställ intill diskbänken eller en handdukstäckt yta inom räckhåll.
Fyll diskhon med varmt vatten upp till ungefär hälften. Inte för varmt vatten för att inte skada händerna eller ditt fina porslin och glas. Medan vattnet rinner lägger du till några droppar YES. Rör försiktigt och diskvattnet är klart.


Detta behöver du:

  • En icke-slipande nylondyna, helst natursvamp, för glas, tallrikar, porslin, teflon- och aluminiumkastruller.
  • Skurdyna för grovdisk. Den generella regeln är att inte ta i för hårt. Dagens rengöringsmedel gör det hårdaste arbetet. Med YES® Platinum räcker det med att du lägger disken i blöt i 10 minuter.
  • Skaffa en diskborste med långt skaft för blomvaser och tillbringare med smala öppningar.
  • Om du ska torka glasen för hand ska du använda bomulls- eller linneduk för att slippa fläckar eller ränder.

Börja med glasen
Börja med glasen då diskvattnet är som renast och varmast. Varmt vatten dunstar av snabbare vilket minskar fläckbildning. Låt glasen stå upp och ned för att låta vattnet rinna av och torka sedan med bomulls- eller linnehandduk.
En hinna på glasen kan bero på för hårt vatten. Torka av glasen med vit vinäger då och då. Du behöver inte skölja eftersom vinägern dunstar bort av sig själv.

Gjutjärnspannor
Det sägs att man inte ska tvätta järnpannor med tvål. Men det är faktiskt så att diskmedlet är nödvändigt för att lösa upp matrester och fett. Se bara till att du sköljer bort alla rester av diskmedlet med rinnande vatten. Gjutjärn rostar snabbt så torka med pappershandduk för att handdukarna inte ska få rostfläckar.

Glas, porslin och silver

  • Glas och porslin går gärna sönder när de ligger i diskhon. Fodra diskhon med en handduk för extra skydd.
  • Fint glas spricker lätt i för varmt vatten så se till att diskvattnet håller lagom temperatur. Temperaturen på diskmaskinsvatten är vanligtvis alldeles för hög.
  • Tack vare porslinets porositet kan vatten sippra in under den glaserade ytan. Låt därför aldrig fint porslin ligga i blöt för länge.
  • Uppläggningsfat av silver eller som är silverbelagda ska heller inte ligga i blöt. Vissa ämnen, t ex salt, fräter på ädelmetaller. Diska silver omedelbart efter glasen. Skölj genast. Diskvatten är också för aggressivt mot silver.
  • Tvätta allt silver, en sak i taget, med en mjuk svamp. Använd inte slipande rengöringsmaterial och borstar. Skrapa bort matrester med tumnageln.

Sköt om dina händer
Ta av dig dina ringar innan du sätter igång med disken, annars kommer det in vatten mellan ringarna och huden. Om du vill skydda dina händer ytterligare när du diskar kan du pröva YES® Clean and Care med en gnutta Olay® softness. Det skyddar händerna mot fett och bibehåller händernas naturliga utseende och känsla.  Torka händerna försiktigt men noggrant med en mjuk handduk när du är klar med disken.

Läs fler disktips:
Diska smart!
"Jag kan ta disken, älskling..."

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande