Städa köket på 60 minuter!

DesktopImage
0
Nu och då är det bra att städa av köket ordentligt. Matrester, matos och damm har förmåga att kila in sig i springor och hörnor kring spis och diskbänk, och gamla torrvaror i skafferiet kan i värsta fall göra att små djur flyttar in i ditt kök.

Nackdelen med att städa köket är att det lätt blir ett 5-timmarsjobb. Vill du få ditt kök att skina på en timme - dra på diskhandskarna, följ våra tips och fokusera.


1. Börja med att spraya ugnen med ugnsrengöring och sätt på ugnen enligt anvisningarna på sprayförpackningen (tar ca. 5 min).

2. Medan medlet verkar, töm kylen på mat och torka av den ordenligt med ljummet vatten och några droppar såpa. Släng gammal mat och ställ tillbaka det du ska behålla (tar ca. 15 min).

3. Gör sedan samma sak med skafferiet. Torka ur gamla flingor, kaksmulor, kladd från flaskor och konservburkar. När du ändå har flyttat ut matvarorna, ta en titt på utgångsdatum och placera det du använder sällan långt in, högt upp och det du använder varje dag längst fram (tar ca. 15 min).

4. Stäng av ugnen och öppna luckan så att den svalnar.

5. Nu är det dags att ta itu med arbetsytorna. Töm köksbänken och diskbänken på diskställ, burkar, kryddor, flaskor med olja och annat. Fortsätt att jobba med ljummet vatten och såpa. Lättast är att använda en tvättsvamp och gno upp ett bra lödder. Torka av ordentligt, så att såpan försvinner(tar ca. 15 min).

6. Putsa upp vattenkranen, diskbänken och andra metalldetaljer med en handduk. Skrubba rent diskhon också. Metall som glänser signalerar rent (tar ca. 5 min).

7. Torka ur ugnen. Den brukar se nästan ny ut efter en sådan behandling! (tar ca. 5 min).


Om du kan tänka dig att lägga ytterligare 10 minuter på ditt numera nästan helt rena kök, torka av köksluckor, spis och skafferihyllor, och dra av köksbordet och stolarna med den mjuka sidan av en tvättsvamp.


Överkurs

Om du verkligen vill gno, ge spisen en ordentlig omgång. Numera har många gått över till spis med häll, men den som dras med en elspis har förmodligen inbrända ringar runt plattorna. Här kommer husmorsknepen väl till pass. Med skurpulver, bakpulver, tandborste och tandpetare får du den äldsta spis att glänsa. Torka av spisen med en ordentligt blöt trasa och häll sedan lite skurpulver och bikarbonat på smutsen. Låt verka några minuter och börja sedan skrubba med tandborsten. Stick ner tandpetaren i springan mellan plattorna och emaljen och dra hela varvet runt för att få upp det som fastnat där.


Skribent Anna Kleinwichs Magnusson

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande