Snabbstäda på 20 minuter

DesktopImage
0
Har du gäster på ingång fast hemmet ser ut som ett bombnedslag? Lugn, bara lugn. Så här städar du rubbet på bara 20 minuter.

Visst är det lätt att få panik när man har gäster på väg och det råder fullt kaos hemma. Men tar du bara ett snabbt om dammsugaren så hinner du! Börja med att ta ett djupt andetag och sätt på din favoritmusik på hög volym, det gör det lite roligare att röja. 

Tänk också på att vid tidsbrist är det helt ok att fuskstäda. Städa bara de ytor som gästerna kommer att få se och stäng dörren till sovrum och eventuella skrotrum. Gå sedan snabb husesyn och röj det värsta. Släng allt gammalt skräp direkt i påsen och kasta in klädhögar och dyligt i närmsta garderob (ja det är ok att fuska i nödlägen). 

Sådärja. Nu har du en kvart kvar för att beta av de viktigaste rummen i tur och ordning. Och lugn - du hinner!

1. Hallen 

Börja med det första rum som möter gästerna; hallen. Plocka undan en del av ytterkläderna så att gästerna får plats att hänga sina kläder. Ställ ihop skor och plocka undan alla par som du eller övriga i familjen inte använder just för tillfället. Dammsug snabbt - och glöm inte att lyfta på hallmattan! 

2. Köket

Fortsätt med köket och plocka undan all disk. Spraya köksbänken med köksspray och torka av. Kolla om det finns några synliga fläckar eller fingeravtryck på exempelvis kylskåpet, spisen eller runt handtagen på köksluckorna. Torka bort de värsta fläckarna och avsluta med att putsa alla ytor i rostfritt stål med hushållspapper så blänker allt lite extra. Torka även av köksbordet ordentligt. 

3. Badrummet

Gå sedan vidare till badrummet och toaletten. Torka av handfat, toalett och badkarskant. Använd gärna våttvättservetter med exempelvis citrondoft. Putsa badrumsspegeln med en mirakeltrasa och häng upp nya gästhanddukar. Glöm inte att lägga fram en fräsch tvål eller fylla på tvålpumpsflaskan.

4. Vardagsrummet

Checka vardagsrummet. Puffa till alla kuddar i soffan och ta bort gamla tidningar från soffbordet. Dammtorka så mycket du hinner - glöm inte tv:n som ofta är en stor dammsamlare.

5. Vädra

Till sist, öppna alla fönster och vädra i några minuter innan gästerna kommer. Du kan även dämpa belysningen och tända lite ljus så kommer ingen att se att du fuskstädat. 

Tips: Satsa på smart förvaring! 

Det blir enklare att hålla ordning hemma om du har ett par förvaringskorgar i varje rum. I badrummet kan du ställa olika badprodukter, borstar och kammar i korgarna. Hallen som lätt kan bli en stökzon blir mer organiserad om vantar, skohorn och småsaker som nycklar och lappar läggs i olika märkta korgar. När varje sak i ditt hem har en plats den hör hemma på blir det lättare att städa.

Supertips!

Spara en gammal tandborste och använd den när du städar på ställen där det är knepigt att komma åt smutsen, som runt kranar och i små trånga hörn och skrymslen.


Skribent: Jenny Jonasson

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande