Rensa i röran och må bättre

Rensa i röran och må bättre

0
Gamla böcker du aldrig kommer läsa om. En garderob full med plagg att använda bara du går ner lite. Tynger de dig? Rensa och känn dig fri.

Sommaren är en perfekt tid för en riktig storstädning. Och en storstädning i ditt hem innebär också förändringar i ditt inre. Det menar Karen Kingston, feng shuikonsult och författare som skrivit storsäljaren ”Rensa i röran med feng shui”.
Att städa innebär nämligen inte bara att du får ett härligt fräscht hem och putsade fönsterrutor, utan även att du frigör dig från negativa känslor som ligger och dammar i kapp med dammråttorna. Detta i sin tur bereder plats för nya, positiva vårkänslor.
Alla de onödiga saker vi utan eftertanke sparar på samlar nämligen inte bara damm, utan de tynger även ner vår energinivå och får energin i våra hem att stagnera.

För visst är det stressande att snubbla över allt det där du måste och borde men inte hinner. Eller öppna garderoben och mötas av hopknölade plagg du kanske vuxit ur eller tröttnat på, men som ändå får vara kvar eftersom det ju ”inte är något fel på dem”.

Karen Kingston delar in röran i fyra olika kategorier:
-    Saker som du inte älskar eller använder
-    Saker som är misskötta eller oorganiserade
-    För många saker på alltför liten yta
-    Allting som är oavslutat.

Förmodligen känner du igen dig i flera av ovanstående kategorier. För visst har du väl klädesplagg eller sportutrustning du tröttnat på, lampan du skulle laga men som blivit stående trasig i ett hörn eller den droppande kranen du skulle fixa, lådor fulla av mystiska ”bra-att-ha” prylar som du inte vågat göra dig av med, för att de är just ”bra att ha”. Utifall att.

Men ju längre du har kvar din röra och lever mitt i den, desto mer påverkar den dig. Den håller dig kvar i ditt förflutna och hindrar dig från att vara den lätta, fria lyckliga personen du vill vara.
Så vad väntar du på?

Kavla upp armarna, sätt på riktigt bra städmusik och gå loss. Vi berättar hur.

1. Inventera! Gå runt i ditt hem och skriv en lista över de zoner som är röriga, små som stora. Små ställen som bakom dörrar, i byrålådor och garderober, till stora zoner som garage och källare.

2. Skaffa fem stora kartonger och märk dem enligt följande:
a. Skräplåda - allt som ska slängas
b. Återvinningslåda - saker som ska bytas, säljas, skänkas bort
c. Reparationslåda - allt som ska lagas och repareras. Sätt en tidsgräns för när varje sak ska vara gjord, annars släng.
d. Övergångslåda - för saker som är på väg någon annan stans i ditt hem, eller ännu inte har fått sin plats.
e. Dilemmalåda - för saker du ännu inte vet om du ska göra dig av med

3. Rensa och röj! Ta ett område i taget och gå igenom hemmet bit för bit, annars känns det lätt övermäktigt. Hemligheten är nu att inte lägga allt i en hög, utan att titta på och ta dig an varje sak.4. Inga undanflykter! Det finns ingen ”bra tidpunkt” att börja. Börja nu. Har du haft tid att samla på dig alla saker måste du också ta dig tid att ta hand om dem och göra dig av med de du inte längre behöver.

5. Kör bort skräpet! Låt inte projektet haverera halvvägs. Gå igenom hemmet zon för zon, rum för rum - och kör sedan bort det du inte längre behöver till tippen, Myrorna eller klädinsamlingen.

När du är klar kommer ditt hem kännas helt nytt!


KARENS BÄSTA TIPS!
Om du är osäker på om du ska göra dig av med något ställ tre frågor till dig själv:
1.    Blir jag glad när jag tänker på den eller tittar på den?
2.    Älskar jag den helhjärtat?
3.    Är den verkligen användbar? Och när använde du den i så fall senast.

Du har svaren inom dig. Tänk på att allt du behåller ”i fall att” är sådant du behåller enbart av rädsla. Släpp taget om sakerna - och du kommer att känna sig lättare och friare. Och grattis! Du har fått en snyggt organiserat, välstädat och mer lättskött hem på köpet!


Text: Kicki Risander

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande