Ordning och reda i köket

DesktopImage
0
Rensa, arkivera och organisera. Oavsett om köket är stort eller litet behövs det alltid smart förvaring. Här får du idéer som ger effekt i små och stora kök.

Vill du få ordning och reda i köket bör du börja med att fundera på hur köket används och vad som är den största irritationsfaktorn. Skriv ner det du upplever som problemområden och grunna på hur du vill att det ska organiseras. Kanske är det en salig röra av tomma crème fraicheburkar, plastlådor för glass, glasburkar och andra förvaringskärl som upptar skåphyllorna?

Börja med att rensa ut allt det omaka. Alla "bra-att-ha" prylar kan du samla i en låda och ställa undan, har du inte behövt något på ett par månader kan du ta dig en funderare på om det är värt att spara på det. Skänk bort, sälj på blocket eller lämna in till Myrorna.

Anpassar du lådor och skåp efter dina behov blir det lättare att hålla ordning. Köket är en arbetsplats där det ska vara lätt att plocka fram och stuva undan. Köp matchande burkar och lådor i olika storlekar. Antalet förvaringskärl är oändliga, så det är inte svårt att hitta sin egen favoritfärg eller stil. Välj transparent förvaring, glas eller plast, så är det lättare att se vad de innehåller.
Tänk praktiskt och ha sådant du använder dagligen mest lättåtkomligt. Har du till exempel en stor tung gjutjärnsgryta som bara används ibland, låt den stå längst bak i skåpet och det du använder dagligen längst fram.

Kanske vill du bara fräscha upp köket genom att byta luckor, eller ha öppna hyllskåp. De sistnämnda ger en hemtrevlig känsla, men är mer svårstädade eftersom damm och stekos gärna fastnar på porslin och redskap. Öppna skåp kräver också att du har ordning på prylarna och att de är snyggt grupperade i färger för att det inte ska se rörigt ut. Underskåp med utdragbara lådor är mer praktiska än hyllplan där allt tenderar att gömma sig längst bak i mörkret. Ett alternativ är att sortera prylar efter användningsområden och lägga det i lagom stora plastlådor eller korgar som du sedan kan dra ut från hyllplanen.

Hur stor arbetsyta familjen behöver beror på hur mycket mat som lagas, kanske kan du komplettera med ett rullbord som ger extra arbetsyta och förvaring? Ju större yta, desto mer effektiv blir matlagningen. Utnyttja väggarna och sätt upp en lättåtkomlig vägghylla där du förvarar det du behöver för en kopp kaffe eller te. Köp ett vitrinskåp och dölj udda porslin, omaka glas och ärvda prylar bakom tygklädda vitrindörrar.
Oavsett om du vill fräscha upp köket eller göra en större renovering är det många beslut som ska fattas. Inspiration får du på nätet, hos kökstillverkare och i tidningar, men det största jobbet gör du själv. Organisera, sortera, förvara och stuva undan så blir ditt kök en vardagslycka.
 
Smarta tips som gör köksarbetet enklare

 • Välj snygga burkar och muggar så blir det också ett snyggt blickfång.
 • Stapelbara muggar och glas tar mindre plats.
 • Förvara vardagsbesticken i praktiska glas eller keramik kärl på köksbänken så frigör du en besticklåda.
 • Förvara det du använder minst sällan där det är svårast att nå.
 • Byt ut udda och omaka förvaringskärl mot nya i en enhetlig färgskala.
 • Glasburkar på rad fyllda med mjöl, havregryn, socker och andra stapelvaror är inte bara snyggt, de håller dessutom icke önskvärda kryp borta.
 • Bygg på höjden i skafferiet så ser du vad som står längst bak.
 • En tallrikshylla är både snygg och smart förvaring för vardagstallrikar, den kan du fynda på loppisar och i second-hand-butiker.
 • Har du överskåp med plats för förvaring kan du ställa korgar eller andra snygga förvaringskärl där du samlar sådant du använder mer sällan.
 • Ge köksskåpen en ansiktslyftning: tapetsera väggarna eller klä dem invändigt med tyg.
 • Diskmedel, borstar, diskhandskar, svampar, diskhanddukar ... Samla alla rengöringsartiklar i en färgglad plastback eller kasse i hårdplast under diskbänken.
 • Har du ett kök med plats för källsortering, märk sorteringskärlen så får du bättre överblick.
 • Har du gott om utrymme kan du platsbygga en sittbänk med dold källsortering som kan öppnas med luckor ovanifrån såväl som underifrån. Det finns också olika skåplösningar med sorteringskärl att köpa.
 • Sätt upp en behållare för plastpåsar på insidan av skåpdörren under diskbänken.

Av Elisabet García Dahlbäck

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande