Lilla tvätta fönster-skolan

DesktopImage
0
Fram med städgrejerna, på med favoritmusiken i högtalarna – det är dags att ge fönstren en rejäl vårstädning!

I takt med solstrålarnas återkomst står det än mer tydligt att det börjar bli dags för rengöring av fönstren. Och även om det finns hundra andra saker man hellre vill göra en ledig förmiddag, så behöver det faktiskt inte vara så illa. Följ våra enkla tips och dra upp volymen på stereon, så kommer tiden bara rusa förbi.


Steg 1.
Börja med att göra rengöringsmedlet. Fyll en sprayflaska med hälften vitvinsvinäger, hälften varmt vatten. Vissa föredrar att blanda ut med mer vatten än vinäger, testa dig fram om du blir missnöjd. Har du problem med lukten av vinäger, kan du pressa ner lite citronsaft.

Tips: Tvätta inte fönstren i direkt solljus. Då torkar tvättsåpan för fort, och kommer lämna fula streck, så en molnig dag är att föredra.


Tvätta och torka
Steg 2. Spraya fönstret med din hemmagjorda såpa. Rengöringen och torkningen är samma process när du tvättar fönster, och istället för att använda hushållspapper som dessutom ofta lämnar fula streck, så ska du använda hopskrynklade sidor från gamla morgon- eller kvällstidningar. Det pappret är bäst, för det lämnar en osynlig hinna på fönstret som står emot smuts väldigt bra. OBS: om tidningen är sprillans ny så kan trycksvärtan lämna spår, så bäst är en några dagar gammal tidning. Sen är det bara att sätta igång att torka av såpan från fönstret med stora svepande rörelser tills ytan är torr. Och använd gärna gummihandskar, man ska vara rädd om sina händer!

Om du har riktigt smutsiga fönster, så använd en tvättsvamp och en hink. Rengör uppifrån för att undvika dropp och var noga med att torka bort såpan från fönsterkarmen efteråt så att du inte skadar träet.

Vissa föredrar mikrofiberdukar för att polera glas torrt, och om du vill testa den metoden, kom bara ihåg att kolla att duken är luddfri.

Tips: Torka fönstrets insida med horisontella drag, och vertikala drag på utsidan. Varför? Jo, för OM det har blivit ränder, så kan du enkelt se på vilken sida de har bildats!


Fönstret på utsidan - mer än bara glas
Steg 3. På fönsterblecket kan man också gå loss med samma hemmagjorda tvättsåpa. Spraya och tvätta av fönsterbrädan med blöt svamp, peta bort eventuella spindelnät. Utomhus behöver du inte snåla med vatten, ös på och gnugga tills all smuts är borta. I hörnen kan en tandborste vara bra att ha, då kommer man åt det mesta, och med lite tandkräm kan man polera eventuella repor. Fläckar av hårt vatten kan man polera med outspädd vitvinsvinäger.

Det kanske låter som mycket detaljer, men om du följer de här enkla råden så kommer du spara tid och det kommer att vara värt det. Bort med vinterns smuts och släpp in de efterlängtade solstrålarna i ditt hem!


Fler lästips:
5 tips: så får du kidsen att tycka att städning är kul
Skinande rent hem på prick två timmar!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande