Kemtvätta eller inte kemtvätta? Det är frågan

DesktopImage
0
”Kemtvättas” står det på lappen. Men hur noga är det egentligen?

60 grader för kläder och 90 grader för lakan. Det var vad som gällde förr i tiden. Nu är det inte lika enkelt. Fler och fler av butikernas kläder kräver kemtvätt. Men om du inte har tiden eller pengarna, vågar du riskera att strunta i "kemtvätt endast"-lappen?

Faktum är att kläderna oftast klarar av att tvättas hårdare än vad tvättråden föreslår. För att vara på den säkra sidan, sätter många klädproducenter alldeles för milda tvättregler. Men helt säker på att kläderna klarar mer än det står, kan man inte vara. Först när ett plagg verkligen är tvättat vet vi.

Men att välja för milda tvättråd är inte bara positivt för klädtillverkarna.

Energimyndighetens Berit Carlsson är mycket kritisk till producenternas sätt att utnyttja skötselråden för att vältra över ansvaret för plagg på kunden. Hon berättar i Helsingborgs Dagblad om en undersökning som visat att sex av tio svenskar läser skötselmärkningen innan de köper kläder. En inte alltför kvalificerad gissning är att en hel del av dem som kollar tvättmärkningen ratar kläder som kräver kemtvätt och tvätt i max 30-grader.


Tänk på att:

- Byxor och kjolar klarar sig normalt bättre än toppar. Du kan ofta handtvätta småfläckar - speciellt om kläderna har mörkare färger.

- Undvik vita kläder som måste kemtvättas. Du kommer garanterat behöva tvätta dem varje gång du använt dem.


Jeans:

- Nya jeans är allt som oftast märkta med kemtvätt, eftersom färgen i tyget kan blekas av vanlig tvätt. Men precis som förr förlorar jeans sällan passformen av att snurra några varv i tvättmaskinen.


Skribent Vendela Magnusson

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande