Hur fungerar diskmaskiner?

DesktopImage
0
Diskmaskiner gör rent disken genom att skölja den med hett vatten och diskmedel som sprutas ut genom flera spolarmar, följt av ett torkprogram. Det varma vattnet pressas ut genom spolarmar, som kan se olika ut och sitta på olika ställen i diskmaskinen. De fungerar dock på samma sätt, och sprider vatten och diskmedel över disken för att ta bort matrester, följt av sköljning. Ett torkprogram värmer upp disken, vilket gör att den torkar snabbare och får färre vattenfläckar.

Finns det ett korrekt sätt att fylla diskmaskinen?

Alla diskmaskiner är olika, så titta alltid i bruksanvisningen, men generellt sett så fyller man dem på ungefär samma sätt. Ställ alltid tallrikar med ovansidan mot maskinens mitten. Sätt större, skrymmande föremål, som till exempel kastruller och bakplåtar på sidan eller längst bak, och var noga med att inte ställa dem i vägen för spolarmarna och diskmedelsfacket. Glas och värmekänslig plast bör placeras i diskmaskinens överkorg. Undvik vattenfläckar genom att ställa glas mellan stöden och inte över dem. Försök variera placeringen av bestick i bestickkorgen, genom att ställa några med tänderna uppåt och några med tänderna nedåt för att förebygga att de trasslar ihop under diskningen.

Måste jag använda maskindiskmedel, eller går det bra med annat diskmedel i min diskmaskin?

Man bör inte använda annat diskmedel (så som handdiskmedel eller liknande produkter) än maskindiskmedel i diskmaskiner. Diskmedel som inte är anpassat för diskmaskiner ger för mycket skum för att ordentligt göra rent disken. För mycket skum kan också orsaka översvämning i diskmaskinen, vilket kan skada både diskmaskinen och ytor kring diskmaskinen.

Finns det föremål som inte bör diskas i diskmaskin?

Ja. En bra tumregel är att inte stoppa föremål gjorda av trä, järn, aluminium, kristall och porslin som inte är diskmaskinssäkert i diskmaskinen. Dessa föremål bör istället handdiskas, för att undvika missfärgning och skador. Följ tillverkarens råd om vad som räknas som diskmaskinssäkert. Silver kan diskas i diskmaskin, men blanda inte silver och stål i samma korg eftersom detta kan orsaka missfärgning.
När du diskar porslin, var noga med att inte ställa föremålen för tätt

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande