Få kontroll över hemmets dolda bakterier

DesktopImage
0
Tror du att du har full koll på hemmets alla fläckar och dammtussar? Se upp, det finns osynliga smutsbovar som är svåra att överlista.

Det är lätt att tänka lite smuts inte dödar någon, men det finns faktiskt bakterier som är rent skadliga för hälsan. Salmonella och campylobacter är två av dem som kan komma på oönskat besök i ditt kök. Bakterier kan föröka sig i miljontals på bara ett dygn. Lär dig hålla koll på hemmets högriskområden.

Här är några av hemmets farligaste bakteriezoner:

Disktrasan

Den är mjuk, ofta varm och en näringsrik miljö för bakterietillväxt. När du torkar av olika ytor med samma disktrasa riskerar du att sprida runt bakterierna. Skölj disktrasan med vatten och diskmedel var gång du torkat av en yta. Tvätta också disktrasan i diskmaskinen varje gång du kör en disk. Den höga temperaturen dödar bakterierna.

Händer

Via händerna sprids mycket bakterier. Var särskilt noggrann när du hanterar rå mat. Eller när du sköter om sjuka barn. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten - det räcker långt. Ha också med handsprit, våtservetter eller en flaska bakteriedödande gelé i handväskan. Se till att dina barn får som vana att ofta tvätta händerna med varmt vatten och tvål samt att de också torkar händerna ordentligt. En väldoftande flytande tvål vid handfatet gör att tvättandet blir till en skön rutin i stället för ett tråkigt tvång.

Skärbrädor

De är en annan potentiell riskzon. Bakterier kan fastna på skärbrädan när du skär rått kött eller råa grönsaker som inte tvättats ordentligt. Ha gärna flera olika skärbrädor som du använder för olika sorters råvaror: en för kött, en för bröd, en för fisk och en för färdiglagad mat. Kanske undviker du skärbrädor i trä? Det är egentligen inte nödvändigt, så länge du tvättar din träskärbräda regelbundet. En del träskärbrädor har naturliga antibakteriella egenskaper, men inte alla. När din träskärbräda får djupa skärmärken kan bakterier tränga in i den

Tvätt

När du hanterar smutstvätt kommer händer i kontakt med plagg som förmodligen bär på en del bakterier. Har du tvättmaskinen i köket, var då extra noggrann med din handhygien. En annan sak att reflektera över är tvättemperaturer.  Många material ska tvättas i låga temperaturer. Att skydda ett ömtåligt plagg genom att tvätta på låg temperatur är en god idé i praktiken, men det tar inte kål på alla bakterier. När någon i familjen är sjuk bör hans eller hennes kläder tvättas i minst 60 grader för att undvika bakteriespridning.

Köksho och kranar

Förmodligen tvättar du både dina händer och olika råvaror under kökskranen, så se till att rengöra din köksho med jämna mellanrum. Använd köksrengöring och diskmedel och tvätta hela diskhon ordentligt. Ge också både vasken och avloppshålet en omgång med diskborsten och gör dig av med matrester och fett som kan ha fastnat i avloppet. Torka alltid av alla vattenblandare, kranar och kranvred ordentligt.

Toalettstolen

Se upp med spolknappen på toalettstolen. De flesta av oss trycker på den innan vi tvättat våra händer efter toalettbesöket. Se till att alltid ha antibakteriell rengöringsspray eller speciella rengöringsservetter för badrumsbruk nära till hands i badrummet. Glöm heller inte bort att torka handtaget till badrumsdörren så ofta som möjligt.

Fjärrkontrollen

Ärligt talat, hur ofta rengör du fjärrkontrollen till tv:n? Förmodligen används den av samtliga i familjen flera gånger per dag. Därför kan den innehålla både smuts, matrester och bakterier. Glöm inte bort att torka av fjärrkontrollen då och då med en rengöringsservett som innehåller bakteriedödande medel.

Jenny Jonasson

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande