Det luktar hund! Så här duschar du din fyrbenta vän.

Det luktar hund! Så här duschar du din fyrbenta vän.

0
En ren, frisk och ¬harmonisk hund kan visserligen lukta päls, men ¬din hund bör dofta friskt och fräscht.

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

Att din hund luktar illa kan bero på flera saker, det kan vara foder som ger magproblem eller smutsiga öron som behöver rengöras. Hundar svettas inte som vi utan deras hud har en massa körtlar som utsöndrar dofter. I vissa fall är det en infektion i analsäckarna som står för odören. Men oftast luktar din hund för att den helt enkelt är smutsig och behöver duschas.

Tips att tänka på när du ska duscha din hund:

  • Håll hundens päls vältrimmad, inte bara för att minimera håravfall men även för att hålla pälsen och huden frisk.
  • Det är viktigt att hunden står stabilt. Lägg in en halkmatta i duschen eller badkaret.
  • Duscha bara hunden när den är smutsig. Använd ett schampo anpassat för hundar då vanliga schampon kan skada hundens hud. Tänk på att hundschampot tar bort hudens naturliga fettskydd vilket kan ta flera veckor att återuppbygga.
  • Skapa en smidig och stressfri miljö när du ska schamponera din hund genom att vänja den tidigt vid att bli duschad. Så duscha hunden ofta i början, kanske ett par gånger i veckan, men då bara med ljummet vatten och strunta i schamponeringen. Första gångerna räcker det med att du spolar av tassar och ben. Över tid kan du duscha högre och högre upp på kroppen.
  • Var lugn och bestämd. Sluta inte duscha förrän hunden står lugnt och stilla, annars lär den sig att den slipper bli ren om den bara studsar runt, skäller eller bråkar.
  • Använd rikligt med ljummet vatten och ett bra hundschampo (parfymerade schampon innehåller ofta ämnen som kan irritera hundens hud). De flesta schampon kan man späda ut med lite vatten vilket gör att det löddrar bättre och blir lättare att skölja ur pälsen.
  • Glöm inte att tvätta hundens öron. Har du en mops eller en annan ras med mycket hudveck så tvätta också mellan dessa, så att du motverkar uppkomsten av svampinfektioner.
  • Torka av pälsen med en handduk medan hunden står kvar i badet/duschen. Du kan med fördel föna hunden helt eller nästan helt torr. Dels får du bort en hel del lös päls, dels bör hunden vara torr innan den går ut när det är kallt ute. Hundhår utanför duschen samlar du smidigast upp med en Swiffer.
  • Belöna hunden om den stått lugnt och inte bråkat under duschen. Ha godis stående bredvid så du kan sticka till den en godis.

Om pälsen fortfarande luktar illa så kan det vara en över/underproduktion av oljor eller mikroorganismer. Sök i sådana fall upp en veterinär. Lycka till med duschandet!

Har du ett knep på hur du duschar din hund?
Berätta för oss i kommentarsfälten nedan!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande