Tips för enkel återvinning

Tips för enkel återvinning

Vi har aldrig varit så upplysta och bra på att återvinna som nu. Men bra kan bli bättre och fortfarande finns många frågetecken kring vilket avfall som ska lämnas var. Hur är det egentligen med den tomma sprayflaskan och kuverten? Här är några tips och råd.


1. Returpapper
Med returpapper menas såväl tidningar som skrivpapper och trycksaker, däremot inte kuvert eller Post it-lappar. Skälet är att limmet i dessa produkter inte löses upp i processen i pappersbruket utan klumpar ihop sig – och det i sin tur gör att papperskvaliteten försämras och att papperet blir svårare att återanvända igen.

Därför ska du lägga allt med lim i den vanliga soppåsen i stället, där det kan energiåtervinnas.

2. Förpackningar
Även om den tomma mjölkförpackningen är av papp ska du inte slänga den bland vanligt papper, utan i särskilt avsedda behållare för just förpackningar av papp och kartong. Det är även viktigt att du av hygieniska skäl diskar ur förpackningen ordentligt först. Här räcker det dock med bara vatten.

Glas och metallförpackningar slänger du i behållare för glas och metall.

3. Elavfall
Som elavfall räknas allt som drivs med sladd eller batteri. Även glödlampor, lysrör och lågenergilampor räknas som elavfall. Andra exempel är all it-utrustning, som radio- och TV-apparater och datorer och kameror.

Detta avfall innehåller en hel del farliga ämnen, men även ofta både guld, silver och koppar. Plast, metall och glas som kan finnas i elavfallet separeras och återvinns var för sig, vilket sparar både energi och naturresurser.

Eftersom lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver måste dessa lämnas till en särskild insamling.  Kvicksilver är ett av de farligaste gifterna som finns.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Som farligt avfall räknas även nagellack och hårspray.

4. Batterier
Vanliga småbatterier lämnar du i särskilda batteriholkar, som brukar finnas på de flesta återvinningscentraler. Men om batterierna är inbyggda i elprodukter räknas de som elavfall i stället och ska alltså sorteras in där.

Större batterier, som bilbatterier, kan antingen lämnas till dem som säljer bildelar eller på kommunens återvinningscentraler.

I dag är vi alla skyldiga att källsortera skadliga ämnen för miljöns och återvinningens skull och på just nämnda återvinningscentraler kan även det mesta av allt annat farligt avfall lämnas. Kontakta din kommun om du är osäker på var din närmaste återvinningscentral ligger.

På vissa platser finns det också så kallade miljöstationer, exempelvis vid bensinstationer.

När det gäller annat avfall, som matavfall, trädgårdsavfall och grovsopor kan det se lite olika ut beroende på var du bor, vilka krav och förutsättningar som gäller just där. Även detta kan du få information om genom att kontakta din kommun.

/Eva-Lotta Sigurdh

Fler lästips:
Hur man sköter och slänger batterier
Ordna en klädbytarfest

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan