Sommartvätt: 5 sätt att spara pengar

Sommartvätt: 5 sätt att spara pengar

Så här ska du göra för att hantera sommarens tvätt och samtidigt spara in pengar på både vatten och energi.


För barnfamiljen kan sommaren ibland kännas som ett långt tvättmaraton. Barnen är hemma från skolan, det rullas i gräs och sand, glassar smälter och träd ska klättras i. Tvättmaskinen går varm, helt enkelt.

Här är några tips på hur du kan spara lite på utgifterna.

Ta det kallt
Ju varmare vatten, desto dyrare blir din elräkning. Om tvätten inte är alltför smutsig, tvätta den i 30°C! Med ett bra tvättmedel så kommer den bli ren ändå.

Utnyttja det fina vädret
Nu när det faktiskt är varmt i vårt avlånga land, kan du passa på att låta torktumlaren få vila ett par veckor – låt tvätten självtorka i den varma sommarvinden. Att skippa torktumlaren är också ett jättebra sätt att dra ner räkningen. Tvätten tar lite längre tid att torka, å andra sidan kommer dina kläder vara oerhört fräscha – och en del plagg som du vanligtvis behöver stryka har den lena sommarbrisen gjort helt skrynkelfria!

Om du måste använda torktumlaren, så se till att skaka ut dina kläder ordentligt innan du lägger dem i tumlaren. Då kommer den varma luften åt alla ytor bättre, och dina kläder torkar fortare. Ett annat bra tips på hur man drar ner tiden framför strykbrädan, är att ta ut kläderna ur torktumlaren innan de är riktigt torra. Häng upp dem en stund på en galge och du ska se att de flesta skrynklor hänger ut sig av sig självt.

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Endast en beställning per år

Valt varuprov
Avmarkera varuprov
Varuprov redan beställt

Tvätta fulla tvättar
Försök att fylla maskinen så mycket du kan (utan att överfylla den, så klart). En full maskin betyder mindre vatten och energi per plagg.

Kör ett kort program
De flesta tvättmaskiner har en rad olika valmöjligheter när det kommer till tvättprogram. Försök att köra på det kortaste programmet – om du inte tvättar lerig fotbollsmundering, så klart! Det sparar inte bara onödig slitning på plaggen, utan också el och vatten.

Håll maskinen ren
Över tid så förorenas din maskin av tvättmedel, mjukmedel, smuts och ludd. Om du inte rengör regelbundet, så tvingas din maskin att jobba hårdare, det betyder mer vatten- och energiåtgång. Kläderna kan dessutom börja lukta svagt av mögel. Så se till att hålla din maskin ren och fräsch.

Har du några bra tips?
Vi vill gärna att du delar med dig.

Läs mer:
9 tvättproblem och hur du undviker dem
Guiden till hur du doserar rätt mängd tvättmedel

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare