Plocka fram husmor i dig med smarta tips

Plocka fram husmor i dig med smarta tips

Husmorsknep är ofta löjligt enkla och fördelarna jämfört med köpeprodukter för samma ändamål är många – de är mer skonsamma för såväl plånbok som miljö och dessutom oftast betydligt mer effektiva. Här kommer några smarta husmorsklassiker!


Med lite enkel vardagskemi kan man alltså lösa det mesta. Sura och basiska stapelvaror så som vinäger, ättika, citronsyra, bakpulver och bikarbonat är exempelvis väldigt användbara vid fläckborttagning och rengöring. Lite bakpulver på en städsvamp gör exempelvis handfat och badkar skinande rena. Och har du på grund av järnrikt vatten problem med mindre smickrande missfärgad toalett, som varken toaborste eller starka rengöringsmedel råder bot på? Testa citronsyra! Häll ner en påse (finns ibland kryddorna i mataffären) och låt vänta någon timme. Kör runt lite med toaborsten och toan blir som ny!

Bakpulver och bikarbonat = mirakelpulver 
Bakpulver och bikarbonat fungerar även som rengöring i köksregionerna. Missfärgade te- eller kaffekoppar gör väl knappast någon glad och svåra att få rena med vanlig diskborste. Ställ det missfärgade porslinet i vasken och fyll på med hett vatten och en halv kopp bikarbonat. Låt verka i en halvtimme och diska ur för bländande rena koppar. Ett enkelt och miljövänligt sätt att få bort ingrodd smuts från spisen är att hälla på ättika och sedan rikligt med bakpulver eller bikarbonat – låt det bubbla och fräsa ordentligt en stund och rengör därefter med en trasa och ljummet vatten. Bikarbonat går också att använda som torrengöring av mattor liksom madrasser, eftersom det binder fukt och tar bort dålig lukt.  Pudra över rikligt med bikarbonat och låt verka i 20 minuter, dammsug sedan upp det. 

Mat och kök
Här följer ett matlagningsrelaterat tips, eller snarare konsten att ta tillvara på livsmedel på ett smart sätt. Har du en slatt vin, grädde eller kokosmjölk till övers? Eller kanske lite härligt hemkokt fond? Genom att hälla ner i en vanlig ”isbitslåda” och stoppa in i frysen förlänger du livstiden på livsmedel som kanske annars hade hunnit bli dåliga innan de kommit till användning. När det sedan är dags att laga soppa eller gryta slänger du bara ner vad som önskas. En enkel genväg till lite smarrigare vardagsmat!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Dunderkur för ansiktet
Har du några aspirintabletter som ligger och skräpar i badrumsskåpet och är sugen på att ge huden en kick? Gör en effektiv ansiktsmask gjord på dessa smärtstillande, som minskar rodnader och orenheter. Ta 3-4 vanliga aspirintabletter (inte brus) och fukta med några droppar vatten. Krossa dem sedan i exempelvis en mortel och blanda med lite hudkräm eller yoghurt. Dutta på i ansiktet, låt sitta i en kvart och skölj sedan av med ljummet vatten. Eftersom huden blir lite torr av den här kuren kan det vara bra att direkt återfukta med en fuktgivande mask, exempelvis denna, gjord på havregryn! Mixa några matskedar havregryn och blanda med varmt vatten tills du får en ”lös gröt”. Droppa ner lite arganolja, mandelolja eller kokosolja och smeta ut i ansiktet. Skölj med ljummet vatten efter en kvart.

 

Fler lästips:
Snabbstäda på 20 minuter
Få kontroll över hemmets dolda bakterier

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan