Nyss kastat ut granen! Och nu Påsk?

Nyss kastat ut granen! Och nu påsk?

Men herre gud. Eller jag menar förstås Oh Herren Min Gud (inte värt att häda nu i påsktider när korsfästning återaktualiseras). Jag har ju nyss kastat ut granen och faktiskt inte ens fått undan julens ljusslingor än – och nu trakasserar barnens skola mig med en strid ström av påminnelselappar om PÅSKLEDIGHET. Påsk? Nu?


Jag har ju inte ens återhämtat mig från julen! Visserligen har jag med viss nedstämdhet noterat att adventsljusstakarna inte gör sig på samma sätt i fönstret nu när det är så ljust ute, men ändå. Jag trodde inte det var påsk redan. Jag har ju inte ens hunnit tröttna på att hetsäta semlor? Och sportlovet, har det redan varit? Jag har ju inte hunnit sporta alls än, alla nyårslöften till trots.


En blick ut genom köksfönstret tvingar mig att inse fakta:

1. Det är ljust ute fast det är kväll. Ett säkert tecken på att våren är på ingång.

2. Syrenen där ute har fina små knoppar. Ännu ett vårtecken.

Och, mindre muntert, fakta nummer 3: Mina fönster är sjukt skitiga. Jag menar SJUKT SKITIGA. Detta är dock snarare ett tecken på min ovilja att tvätta fönster än något årstidsrelaterat. Och det verkar vid en snabb blick på omgivningen inte bättre än att hela mitt hem håller samma risiga hygienstandard.

Det är det där ljuset som gör att man ser varenda dammråtta, varje klibbigt barnhandavtryck på fönsterrutan och det där snusket i hörnen man helst vill förtränga.

Så det är alltså påsk snart. Men är inte påsken den av våra högtider som det känns mest ok att skippa? Hur kul är den liksom? Vad skulle man missa?


Vi dunkar fram den gamla vanliga svenska festmaten. Vår fantasi när det kommer till högtiderna kan ju knappast beskrivas som annat än ett bottennapp bortom räddning. Samma torra potatis. Samma köttbullar. Och – oj så festligt – lite gammal sill till förrätt!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Jul, midsommar, påsk – ingen variation här inte. Nej vi sköljer ner allt med lite sprit och minns sen inte ens eländet förrän samma buffé ska fram igen vid nästa högtid.

Sen har vi det fula gula pyntet. Det är nog bäst för oss alla om jag ens går in på det. Och äggen, alla dessa ägg man ska äta, ägg man ska måla, ägg man ska fylla med godis, ägg man ska gömma sådär tokkreativt bakom soffkuddarna i vardagsrumssoffan.


Och som final kommer påskkäringarna. Dessa taffligt utklädda små häxor som numer är så söndercurlade att de inte ens ger ut egentillverkade påskkort i utbyte mot godis. Och som för övrigt är ganska tydliga med att de hellre vill ha cash än candy. I år kommer de förmodligen med såna där små mobila kortmaskiner så man kan dra kreditkortet direkt. Eller så kanske man kan göra en överföring med swish på mobilen?


Jag blir trött bara av att tänka på påsken. Hur ska jag orka städa? Orka pynta, storhandla, laga Janssons, fixa påskägg? Och dessutom orka lämna in de där ledighetslapparna?

För att orka ta tag i allt detta behöver jag något slags uppåttjack. En dos vårenergi. En liten (lagom) överdos av energi vore faktiskt inte helt fel. För att orka liksom. Tänk om man ändå vore en sån där überpigg duracellkanin. Om man bara kunde byta batteri och köra på, non-stop, hejhopp, skutteliskutt framåt! Orka allt – jul, påsk, midsommar, you name it. Till och med barnkalas!

Jag vill plötsligt inget hellre än att bli en supersized duracellkanin som bara outröttligt pinnar på mellan smutstvätthögen och tvättmaskinen och spisen och städskåpet. Och om jag inte får bli en duracellkanin, då vill jag bara sova mig igenom allt.

Funderar på att ta en rejäl tupplur lagom till långfredagen och hoppas att någon annan kliver in och gör jobbet. Fixar påskstädning, lagar påskmat, pyntar och bakar och gömmer påskägg.

Så får vi väl se om jag återuppstår på påskdagen.

/Sofia Zetterman

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Slars

Slars

Rapporterat

Håller med! När underbara våren och ljuset kommer så syns också skiten. Måste ta tag i det i helgen...

  • Rapportera det här