Kökskaos, vik hädan!

Kökskaos, vik hädan!

Det är svårt att få matlagningsro om det är kaos runt omkring – här är åtta smarta tips för ett välorganiserat kök.


Det gamla talesättet "En plats för allt och allt på sin plats" passar bra även i vår moderna och hektiska samtid.

Att springa runt i köket på jakt efter försvunna kastruller och durkslag är tidsödande och irriterande – vi klarar oss väldigt bra utan den adderade stressen, tack. Det är än mer problematiskt om du har en gråtande unge i barnstolen och ett gäng kastruller som stormkokar på spisen. Ett kök med redskap och pryttlar och matvaror på rätt plats underlättar något oerhört, så att du faktiskt kan fokusera på att laga mat.

Testa de här smarta och enkla organiseringslösningarna:

1. Placering, placering, placering
Var du väljer att placera dina grejer gör hela skillnaden. Dela upp ditt kök i "stationer", som på en restaurang, där alla dina köksredskap hör hemma på en viss area. Som till exempel att du har knivarna i ett ställ/på väggen där du brukar stå och hacka grönsaker och inte tre meter bort på kylskåpsväggen.

2. Kökslådorna
Bestäm vad som ska finnas i dina respektive kökslådor, så att du inte behöver springa runt kors och tvärs. Stekspadar och kött-termometrar nära spis och ugn osv. Separera matbestick från saker som t ex korkskruvar och vispar.

Nuförtiden kan man köpa massa typer av olika fiffiga instickslådor med varierande typer av lösningar för långa, smala, tjocka, vassa, små och stora saker. Försök också sortera bort sådant du faktiskt inte använder, du behöver inte fyra potatisskalare.

3. Skapa plats i köksskåpen
Fundera på vilka tallrikar och glas du använder mest och placera dem på de nedersta hyllorna, de som är lättast att komma åt. Flytta de som sällan används, till ett förråd eller bara högre upp på hyllorna. Tunga grytor och allehanda köksmaskiner bör stå i underskåp, du vill INTE få en bakmaskin i huvudet när du står och letar efter något helt annat.

4. Ha ordning och reda i skafferi och kylskåp
Dela upp dina matvaror i olika avdelningar, ungefär som det ser ut i mataffärerna när du handlar. På så sätt har du ett hum om var saker finns när det är bråttom. Mjöl och gryn, marmelad och sylt, fil och creme fraiche, pasta och ris, grönsaker och frukt. Och så vidare.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

5. Tänk vertikalt
Sätt upp fina krokar och hängare längs vägg, skåpsidor eller kakel – eller ovanför dörrar eller i taket om du föredrar det. Häng upp dina vackraste köksprylar och annat dekorativt du tycker passar och funkar. Både snyggt och praktiskt.

6. Diskbänken är offlimits för prylar
Försök hålla diskbänken en helt ren yta, som används endast för matlagning. Om du har jättelite utrymme i köket, så kanske du har en utdragbar skärbräda du kan använda för detta istället. Man kan också investera i en rullande köksö, den behöver inte vara särskilt stor, som en lite större skärbräda ungefär.

7. Använd finporslinet varje dag!
Varför spara på det vackra man har i livet? Fram med ditt finaste porslin, det gör ingen nytta längst bak i skåpen – ställ dem så att alla kan se dem, använd dem ofta för det förtjänar din matlagning!

Ditt kök blir mysigare och mer inbjudande om du tänker lite på dekoration, som att t ex ställa fram finporslinet 8se ovan). Du kan också ha en fräsch fruktskål framme, en gullig färgglad sockerskål i glas, en blomma i ett vanligt vattenglas på köksfläkten, ett rustikt keramikkärl fullt av dina vardagliga köksverktyg.

8. Förvaringsboxar
Matbehållare och lunchlådor bör förvaras i närheten av där du förbereder mat eller där du tar hand om resterna från middagen, det betyder för de flesta i närheten av diskbänken. Gör dig av med överblivna lock som inte passar med de lådor du har kvar, förvara de lock du behöver på varandra och stapla lådorna och boxarna på samma sätt.

Nu när allt är där det ska vara, på smart uttänkta platser (och du inte längre behöver rota lägenheten runt efter potatisksalare och just den där tillbringaren) så kommer du ha mycket mer tid att bara njuta av din matlagning.

Kom bara ihåg att lägga tillbaka saker på dess rätt plats!


Fler lästips:
Sortera rätt före tvätt
Bästa aktiviteterna med din baby när du är föräldraledig

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan