Hitta rätt i hantverksdjungeln

Hitta rätt i hantverksdjungeln

Går du i byggplaner? På senare tid har tv-program där experter hjälper familjer som drabbats av slarviga hantverkare blivit populära. Se till att inte hamna i samma situation genom att vara väl förberedd när du anlitar hantverkshjälp.


Ett byggprojekt är något som ska vara roligt och spännande. Men för en del familjer förvandlas drömmen till mardröm när de anlitat oseriösa hantverkare. Ofta handlar klagomålen om att arbetet blev dyrare än planerat, eller att det inte utförts enligt överenskommelse. Vi har samlat några bra tips så att du hittar rätt i hantverksdjungeln.

1. Gör detektivarbete

Plocka fram förstoringsglaset och ditt kritiska tänkande innan du bestämmer dig för vilken hantverkare du ska anlita. Fråga vänner och kollegor om de känner till något företag eller hantverkare som de tycker har gjort ett bra jobb. Smarta frågor att ställa är om hantverkaren höll tidsplanen, om slutresultatet blev som de tänkt sig, och om det uppstod några oväntade kostnader. Du kan också begära ut kreditupplysningar. Villaägarnas Riksförbund har en tjänst som heter kolladinhantverkare.nu. För 149 kronor kan du beställa uppgifter om företags ekonomi och du får hjälp att bedöma om det är en lämplig leverantör.

2. Jämför olika företag

När du valt ut ett antal seriösa företag, ta in offerter från flera stycken och kontrollera att de har F-skattesedel och är momsregistrerade. Tänk på att ett nytt företag inte alltid har hunnit få betalningsanmärkningar, och att konsumentomdömen på nätet kanske inte är äkta. Ett annat tips är att ta reda på om hantverkaren eller företagen är anslutna till en branschorganisation. Medlemsföretagen måste följa vissa etiska regler och organisationen kan hjälpa dig med att lösa eventuella problem.

3. Skriv tydliga avtal 

För att undvika att bli blåst är det mycket viktigt att det finns ett skriftligt avtal mellan dig och hantverkaren. Enklast är att skriva ut ett färdigt formulär som du laddar ner på internet. På omboende.se hittar du bland annat standardavtal som du kan använda dig av. Om det är ett dyrare projekt kan det vara bra att ta hjälp av en jurist, byggkonsult eller annan expert. Glöm inte att om du har speciella önskemål som exempelvis extra hög standard på köksluckorna så måste du skriva in det i avtalet. Annars kan hantverkaren välja ett billigare alternativ. Skriv även in när bygget ska vara klart och tänk på att ett fast pris eller maxpris är bra att föra in i avtalet.

3. Hur var det nu med ROT-avdraget?

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Rotavdraget är en skattereduktion som du kan utnyttja vid om- och tillbyggnad av ditt hus, fritidshus eller bostadsrätt. Avdraget fungerar som en direkt rabatt när du anlitar en hantverkare och innebär att du bara behöver betala halva arbetskostnaden. Resten betalar Skatteverket ut efter det att fakturan betalats. Som med alla skattereduktioner finns även en hel del undantag, som att ROT-avdraget inte gäller vid nybyggnation eller för tillbyggnader på hus som är yngre än fem år. Du kan läsa mer om vad som gäller för just ditt bygge på Skatteverkets hemsida eller hantverkare.se.

4. Betala aldrig i förskott

Oavsett vad någon säger ska du aldrig betala i förskott för arbetet. Och betala bara för ett väl utfört arbete. 

5. Fota under tiden

Medan bygget pågår kan det vara bra om du håller ett vakande öga på hantverkarna (utan att för den delen hänga över axeln hela tiden) och fotografera de olika etapperna. När bygget är klart och ytskikten på plats är det svårare att upptäcka eventuella fel.

6. Reklamera rätt

Om något inte går enligt planen och du vill häva avtalet eller kräva skadestånd måste du klaga (reklamera) till hantverkaren så snart som möjligt. Det är viktigt att du meddelar hantverkaren så att han eller hon får möjlighet att rätta till felet. Väntar du för länge med en reklamation kan du gå miste om dina rättigheter. Men klagar du inom två månader efter det att du upptäckt felet har du rätten på din sida.


Astrid Feldreich

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan