Håll köket rent i 3 enkla steg

Håll köket rent i 3 enkla steg

Det känns som om köket aldrig är rent. Efter varje måltid är det samma gamla historia. Här följer 3 tips om hur du kan organisera dig, spara tid och förenkla dina vardagsrutiner på bästa sätt.


Steg 1: Gör rent allteftersom

Vare sig du är ett matlagningsfreak eller bara en matälskare, så har du säkert lagt märke till hur kockarna arbetar i matlagningsprogrammen på TV. Hur de hela tiden plockar undan saker de inte längre behöver så att arbetsytan är helt ren när maten är färdig. De bästa proffskockarna gör alla likadant: håller rent och plockar undan lite i taget.

√ För det första, skölj av de hushållsredskap du inte längre behöver eller ställ in dem i diskmaskinen direkt. Lägg tillbaka de ingredienser du redan har använt. Torka av köksbänk och skärbrädor när maten är på spisen. Ställ tillbaka kokboken på hyllan. Du kommer att vara tacksam när maten är klar.

√ När maten är serverad fyller du kastrullerna med vatten och en droppe diskmedel. Låt kastrullerna stå i blöt under måltiden, så blir disken mycket lättare.

√ Under måltiden lägger du allteftersom tillbaka det du inte längre behöver. Duka av förrätter och tillbehör när du serverar huvudrätten. Och huvudrätten och tillbehör när du serverar efterrätten. Gå aldrig tomhänt när du går åt något håll. Detta minskar den mängd saker du måste bära med dig till köket efter måltiden och bordet kan torkas av på nolltid.


Steg 2: Rensa upp på dina arbetsytor.

Tomma köksbänkar underlättar rengöring och du slipper flytta föremålen åt ena eller andra sidan när du ska torka av. Ha som regel att alltid placera så många föremål som möjligt i skåp och på hyllor för att hålla bänkarna fria. Använder du verkligen pastamaskinen eller silen för pocherade ägg varje dag? Sortera efter behov och placera sådant du använder dagligen nära till hands och sådant du använder mer sällan på högre, mer svårtillgängliga platser. Duka av matbordet efter varje måltid. Här är några andra goda råd:

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

√ Sätt upp en magnethållare för knivar och saxar på väggen. Sätt upp en kryddhylla bredvid spisen, förvara hushållsredskapen i en låda under spisen och olja- och vattenflaskor i ett lågt sittande skåp.

√ Använd en särskild låda för korrespondens och papper som ska arkiveras. Fastställ en veckodag för att hantera innehållet i lådan.

√ Om du saknar utrymme i dina köksskåp, flytta på finporslinet och finglasen som du inte använder så ofta till någon mer avskild plats.


Steg 3 - Gör ett veckoschema

Vissa saker måste göras vid varje måltid medan andra endast någon gång i veckan. Bestäm en dag för varje veckogöromål. På så sätt reducerar du de ideligen återkommande hushållsbestyren och ditt kök blänker ständigt som nytt. Dela upp uppgifter enligt rengöringsprodukt så att du inte behöver upprepa samma uppgift flera gånger varje vecka.

Förslag på veckoschema:
√ Måndag: golv
√ Tisdag: damma
√ Onsdag: kylskåp och hyllor. Kasta bort rester och mat där bästföredatum gått ut.
√ Torsdag: bord, spis och diskbänk
√ Fredag: korrespondens och papper

Ägna helgdagarna åt att umgås med familjen

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan