Guiden till hur du doserar rätt mängd tvättmedel

Guiden till hur du doserar rätt mängd tvättmedel

Hör du till oss som inte har fattat det här med dosering av tvättmedel? Häller du i pulver på känn, tycker att det ser snålt ut och skakar i lite mer? Men det finns många vinster med att använda rätt mängd tvättmedel – det ger både renare tvätt och skonar miljön och plånboken.


Det är vattenmängden som avgör hur stark blandningen vatten och tvättmedel blir. Alltså är det maskintrummans storlek som säger hur mycket tvättmedel du ska använda. Om du tvättar en halv tvätt kan du på många maskiner göra en inställning så mindre vatten används. Då räcker det också med hälften så mycket tvättmedel som för en full maskin.

Om du vill tvätta miljövänligt rekommenderar vi att tvätta fulla maskiner. Du kan blanda 30°, 40° och 60°, så länge du låter de ömtåligaste plaggen styra temperaturen.


Spelar det någon roll hur smutsig tvätten är?

Hårt smutsad tvätt kan behöva lite mer tvättmedel än lätt smutsade kläder. Hårt smutsad betyder synliga fläckar av till exempel mat, färg eller lera. Dina egna kläder är förmodligen bara lätt smutsade, så slösa inte med pulvret.

Miljötips: Ofta tvättar vi kläder i onödan, det är bättre att vädra dem. Det sliter mindre på kläderna och skonar miljön.


Vad innebär hårt och mjukt vatten?

Hårt vatten kräver högre dosering av tvättmedel än mjukt. Om du inte vet hur hårt vattnet är där du bor - googla. Vattenhårdheten säger hur mycket mineraler vattnet innehåller och det brukar mätas i dH, tyska hårdhetsgrader; mjukt (0-8 °dH), medelhårt (9-14 °dH) och hårt (15- °dH).

Miljötips: Tvättmedelspaketens tabeller tar hänsyn till om vattnet är hårt eller mjukt. Följ dem så slipper du överdosera.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Vad händer om jag feldoserar mängden tvättmedel?

För mycket tvättmedel resulterar i mycket lödder och risk för att tvätten inte sköljs ur ordentligt. Det kan i sin tur leda till allergi eller andra besvär. För lite tvättmedel gör att tvätten inte blir ren. Dessutom kan smuts och kalk bli kvar i trumman och det kan skada tvättmaskinen.

Miljötips: När du köper tvättmedel, leta efter en miljömärkt variant.


Hur doserar jag mjukmedel?

Mjuk- eller sköljmedel är inte alls nödvändigt, men en del plagg blir skönare och mindre elektriska av det. Vissa material som till exempel goretex och elastan förstörs av mjukmedel och överdosering kan göra att plagg i andra material blir noppiga. Läs därför noga anvisningarna på flaskan och om du är osäker, ta hellre för lite än för mycket.

Miljötips: Undvik sköljmedel när du kan. Ibland hamnar det i maskinen av bara farten.


Skribent Anna Kleinwichs MagnussonFler lästips:
Ariel Actilift colour flytande
Älskling jag krympte inte tröjan - handtvättsguiden
Gratis varuprover och andra erbjudanden

Så tvättar du strumpor på bästa sätt!

  Logga in för att kommentera

Jakob

Jakob

Rapporterat

Varför skall man behöva beställa ett mått med allt vad det innebär av administration och transporter? Dessutom hittar man ju aldrig det när man behöver det... Varför kan man inte ha ett lock på flaskan som är utformat som ett mått? Det hade Ariel förr och det har ju exempelvis konkurrentens sköljmedel Comfort. Enkelt, smidigt, miljövänligt och jag kan inte tänka mig att ett sådant lock är dyrare att tillverka eller behöver vara tyngre, så den anledningen att inte ha det finns inte.

  • Rapportera det här

Tycker nog inte den var så mk bättre än korken som följer med sköljmedlet.

  • Rapportera det här

Beställ ett Gratis doseringsmått men fick aldrig.....vänta på 3 veckan nu....

  • Rapportera det här
attre

attre

Rapporterat

Jag hittade det på http://www.orderyourdosingdevice.com/ Beställ ett Gratis doseringsmått - Idealt för en perfekt tvätt! Det är viktigt att kunna mäta upp rätt mängd tvättmedel för varje tvätt när man vill ha bästa resultat. Du kan beställa ett doseringsmått här – helt gratis. Steg 1 av 2. *Jag vill beställa följande doseringsenhet: Doseringsmått för pulvertvättmedel Doseringsmått för flytand

  • Rapportera det här
attre

attre

Rapporterat

Jag skriver mest här för att jag är helt uttråkad och inte hittar doseringsmåttet som skulle gå att beställa här. Om någon sett det kan ni väl skickat ett mejl till någon. Jag vem ni vill igentligen bara så NSA ser det så det blir sökbart.

  • Rapportera det här