Flyttdags

Flyttdags – så här gör du

Grattis – dags för en ny bostad? Oavsett om du flyttar till hus eller lägenhet, lämnar ett stort boende eller ett litet, finns ett antal punkter som ska hinnas med. Med hjälp av en checklista håller du koll på allt.


Det är lätt att allt känns övermäktigt veckan före flytt. Vilka myndigheter ska man egentligen kontakta och hur fort flyttar man ett telefonabonnemang? Räcker 40 flyttkartonger för en trea och är det verkligen värt att anlita någon som flyttstädar?Till att börja med är det bra att avsätta tid. Boka in minst ett par lediga dagar och ett antal kvällar för att packa bohaget. Ju tidigare du börjar, desto bättre. Då har du möjlighet att göra dig av med allt det extra som man oundvikligen samlar på sig. Förråd, garderober och lådor döljer oftast inte skatter utan mycket skräp som man inte kommer att sakna.

Passa på att hiva möbler, böcker och kläder. Har du inte använt dem de senaste åren och de inte har affektionsvärde för dig passar de bättre på en loppis eller hos någon välgörenhetsorganisation. Många kommer och hämtar hos dig – smidigare än att köra till tippen eller att ta med sig till nästa bostad.

Lyxen att rensa i sin röra kan man bara unna sig om man börjar i god tid. Packar du i elfte timmen är det bara att slänga ner grejerna huller om buller och hoppas att feng shui-känslan infinner sig på nästa adress i stället.

Om du inte anlitar flyttfirma utan förlitar dig på vänner är det också en bra idé att kontakta dem tidigt för att boka in datumet. Då är det troligare att du hittar folk som kan hjälpa till och du underlättar för deras planering.

Veckan före flyttdagen är det dags att börja gå igenom att-göra-listan. Skriv gärna en tydlig, detaljerad lista och sätt upp på kylskåpet. Bocka av det du hunnit med, så ser du konkret hur det går framåt. Minibelöningar är bra som morot. Till exempel: När jag packat allt i köket får jag köpa en glossig inredningstidning. Metoden fungerar lika bra på alla familjemedlemmar!

Månaderna före flytten:
Hyreskontrakt måste sägas upp tre månader före utflyttning. Boka flyttfirma, om ni ska anlita sådan. Kan ni undvika att flytta vid ett månadsskifte är det större chans att boka dem ni vill anlita just den tid ni vill. Bestäm er också för om ni ska flyttstäda själva eller ta hjälp med det. Generellt sett är just flyttstädning en bra investering, i synnerhet när man kan använda Rut-avdrag. Det är arbetsamt att städa ur en lägenhet och ännu värre med ett helt hus. Bokar ni tjänsten hos en städfirma ansvarar de för att städningen blir godkänd av nya hyresgästen, annars får de göra om den.

En vecka före flytt:
Gör adressändring i första hand till adressandring.se som går till posten, Skattemyndigheten, Försäkringskassan, bilregistret, landstinget och kommunala förvaltningar. Du kan mot avgift begära eftersändning av post som fortfarande går till din gamla adress. Gå sedan metodiskt igenom vilka du mer behöver kontakta. Till exempel prenumererade tidningar, arbetsgivaren, banker. Säg upp el- och vattenavtal (som ska läsas av före flytt), sophämtning, tv-abonnemang. Flytta och ändra hemförsäkringen så den passar den nya bostaden. Det är skillnad på avtal för hyres- och bostadsrätt samt för villor. Tänk på att din gamla försäkring ska gälla fram till tillträdesdagen för de nya ägarna, även om du flyttar ut ett par veckor före.

6 dagar före flytt:
Införskaffa tillräcklig mängd flyttkartonger. Man brukar räkna med cirka en kartong per kvadratmeter boyta. Packa så mycket som möjligt i kartonger. Saker håller bättre och det är mycket smidigare att kunna stapla kartonger på en pirra än att släpa sopsäckar med grejer eller bära enstaka lampor och sladdhärvor. Packa inte för tungt! Aldrig bara böcker i en flyttkartong. Ett lager böcker och fyll sedan på med till exempel filtar, kuddar eller plastburkar. Märk alla kartonger tydligt med vilket rum de ska till och gärna ungefärligt innehåll. Skriv på alla sidor samt ovanpå.

5 dagar före flytt:
Samla ihop alla värdefulla papper och handlingar och lägg på ett speciellt ställe – i en mapp eller en väska. Dessa tar du själv med dig under flytten. Lägg också verktyg som är bra att ha i en väska som är lättillgänglig i flyttyran. Skiftnyckel, skruvmejsel och hammare går ofta varma dagarna före och efter en flytt. Dem vill man inte ha underst i en stapel flyttkartonger.

4 dagar före flytt:
Packa ur köket, men spara någon kastrull och tallrikar som kan användas de sista dagarna. Vira tidningspapper runt varje tallrik och stapla dem gärna på högkant. Packa inte för tungt här heller! Fyll ut med plastbunkar och träredskap. Var noga med att skriva ”skört” tydligt på alla sidor av kartongerna.

3 dagar före flytt:
Montera ner möbler. Stapla bokhylleplan på varandra och vira kraftig tejp på minst två ställen. Bunta ihop gardinstänger och tejpa. Rulla ihop mattor – dammsug dem gärna innan så känns det fräschare att rulla ut dem i ditt nystädade, nya hem.

2 dagar före flytt:
Planera för hur du ska belöna vännerna som hjälper dig att flytta. Köp lite godis, frukt och juice att dela ut under arbetet och koka en gryta eller beställ pizza som ni kan dela när flytten är genomförd. Kolla att du samlat in alla extranycklar till bostaden.

Dagen före flytt:
Strukturera sakerna som ska flyttas. Samla sköra kartonger på ett ställe så att de är lätta att peka ut, se till att stora, tunga möbler som först ska in i flyttbilen står lättillgängliga. Plocka undan sådant som du själv tar med i din bil, till exempel växter, väskan med viktiga papper och necessären med de viktigaste medicinerna, tvål och tandborste.

På flyttdagen:
Om det är regnigt eller snö på marken, se till att lägga ut en matta eller plast utanför dörren. Att sätta ner kartonger i vätan gör att de kan gå sönder, speciellt de lastade med böcker och annat tungt. Se till att du eller någon annan insatt är med och tar emot flyttlasset i nya bostaden, då hamnar flest kartonger i rätt rum från början. Det är inte lätt för andra att veta vilket som är ditt sovrum respektive arbetsrummet. Sätt upp ditt namn på nya brevlådan, så att brevbäraren hittar rätt direkt. Voilà, nu är din flytt avklarad!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan