sortera-tvatttkorgar

Tvättkorgar: Hur Sortera & Organisera din Tvätt

Om tvättstugan svämmar över av osorterad tvätt kan det kännas övermäktigt att hantera. Och ibland kanske det känns som om du tillbringar mer tid i tvättstugan än med din familj. Hemligheten med väl fungerade tvättrutiner börjar innan kläderna hamnar i tvättstugan.


Tvättkorgar till tusen

Låt varje familjemedlem ha sin egen tvättkorg som de sedan själva får ta till tvättstugan och där sortera efter färg. Det är praktiskt att ha en trådkorg för varje färg, se till att korgarna inte är större än vad som ryms i maskinen, då är det lätt att se när det är dags att tvätta och du slipper tvätta tre maskiner blått på raken.

Ha en extra tvättkorg till hands i badrummet där du kan slänga alla smutsiga handdukar.

I tvättstugan kan du hänga en påse eller korg för kläder som behöver lagas. Fixa dem själv när du har tid över eller lämna dem till kemtvätten för lagning.

Sätt fast några kädnypor på varje tvättkorg, använd dem till att märka fläckar som behöver specialbehandlas. Se till så att alla i familjen märker ut fläcken innan de slänger den i tvättkorgen, då slipper den som tvättar granska varje plagg innan de åker in i tvättmaskinen.


Sortera de små

Strumpor som försvinner kan driva vem som helst till vansinne. Försök följande:

1. Se till att ha säkerhetsnålar till hands nära tvättkorgen så kan du sätta ihop strumporna i par, på så sätt hålls de ihop i tvättmaskinen och torktumlaren

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

2. Ha en anslagstavla i tvättstugan där du nålar upp sockar, vantar och annat som saknar sin make. Då vet du var de finns när väl den andra dyker upp.

3. Se till att det ligger en nätpåse av den typen man använder till bh:ar i varje tvättkorg. I den kan man lägga all småtvätt, förhoppningsvis gör det att svinnet blir mindre.

Har du tillgång till en egen tvättstuga så försök dela upp tvättandet över veckan så att du inte behöver stå i tvättstugan hela söndagen. Släng in en maskin när du kommer hem från jobbet, tumla den när du lägger barnen och vik ihop den framför TV:n på kvällen.

Om du har kläder som måste kemtvättas eller som bara tål fintvätt så kan du använda märkpenna och markera det med ett streck på etiketten i nacken. Det är lättare att se än minitexten på tvättråden.


Skribent: Annica Andersson

  Logga in för att kommentera