9 tvättproblem och hur du undviker dem

9 tvättproblem och hur du undviker dem

0
Nipprig på noppor och falnande färger? Krymper hoppet i takt med ylletvätten? Vårstäda i tvättkorgen en gång för alla med den här guiden.

Ta tag i nopporna
Problem: Mjuka tyger blir noppiga och ser slitna ut.
Lösning: Som ett första steg behöver du ta bort befintliga noppor genom att borsta, klippa eller plocka bort dem.
Förebygg:För att undvika ytterligare noppor kan du tvätta dina kläder med ett tvättmedel som innehåller mjukgöringsmedel för att skydda dina kläder.

Ljusa upp din vittvätt
Problem: Din vita tvätt blir grådaskig.
Lösning: Försök att tvätta dina kläder en gång till, med t ex Ariel Actilift White - ett tvättmedel som innehåller milda blekmedel för att hålla kläderna vita.
Förebygg: Se till att du använder rätt mängd tvättmedel för mängden tvätt. Tvätta dina smutsigaste kläder vid den högst tillåtna temperaturen enligt plaggets tvättråd och övriga kläder enligt det plagg med lägst temperatur. Tänk även på att maskinen fungerar som bäst om du inte överfyller den.

Förinta mörka fläckar
Problem: Mörka fläckar på ljusa kläder, särskilt i området kring krage och axlar.
Lösning: Blötlägg dina vita kläder över natten i ett klorfritt blekmedel (tänk på att andra färger än vitt kan skadas av blekmedel). Se till att ingen del av plagget är torrt, skölj sedan och tvätta som vanligt enligt plaggets tvättråd.
Förebygg: Många hårprodukter kan reagera på tvättmedel på olika sätt under tvätten, så att ta av dig dina plagg när du stylar håret eller skydda tröjan med en handduk kan lösa problemet.

Gör dig av med mögel
Problem: Områden med små svarta fläckar på vita kläder, ibland med inslag av rött och grönt.
Lösning: Blötlägg vita tyger i ett klorfritt blekmedel i två timmar (andra färger än vitt kan skadas av blekmedel), tvätta därefter som vanligt enligt plaggets tvättråd.
Förebygg: Tvätta smutsiga, fuktiga plagg så fort som möjligt istället för att lägga dem i tvättkorgen. Torka alltid dina kläder direkt efter tvätt.

Fläckar från hålan
Problem: Deodorantmärken och fläckar i armhålan på ljusa tyger.
Lösning: Blötlägg vita tyger i ett klorfritt blekmedel över natten. Se till att hela plagget är dränkt, skölj sedan och tvätta som vanligt enligt instruktionerna på plaggets tvättråd.
Förebygg: Testa att byta deodorant och tvätta dina kläder så snart som möjligt efter att du burit dem.

Håll det smidigt
Problem: Veck som dyker upp gång på gång trots strykning.
Lösning: Tyvärr finns det inget sätt att rädda en skada som denna på syntetiska tyger som polyester, akryl och nylon. Däremot kan strykning efter varje tvätt minimera uppkomsten av veck.
Förebygg: Följ alltid tvättrådet på plaggets etikett när du tvättar.

Älskling, jag krympte ylleplaggen
Problem: Krympta och toviga ylleplagg.
Lösning: När det här har hänt är det tyvärr för sent att reparera skadan - men du kanske kan bära plagget på något nytt sätt?
Förebygg: Läs alltid tvättrådet på plaggets etikett och tvätta alltid ull vid rätt temperatur. Stretcha ylleplagget efter tvätt och låt det torka platt för att behålla sin ursprungliga form.

Säg hej då till gummimärken
Problem: Gråaktiga märken med gummikänsla.
Lösning: Förbehandla märkena med ett flytande tvättmedel, tvätta sedan som vanligt enligt plaggets tvättråd.
Förebyggande: Se till att du inte överfyller din tvättmaskin.

En himmelsk doft
Problem: Maskinen luktar.
Lösning: Sätt på en "underhållstvätt" på 60 grader utan tvätt i och använd ett starkt tvättmedel som innehåller blekmedel. Du kan behöva göra detta mer än en gång för att åtgärda problemet.
Förebyggande: Använd alltid den rekommenderade mängden tvättmedel, med hänsyn till hur smutsiga dina kläder är, vattnets hårdhet och mängden tvätt. Om du använder färg eller flytande tvättmedel, eller ofta tvättar vid låga temperaturer, kan det vara en bra idé att göra en underhållstvätt en gång i månaden. Det är även en bra idé att torka av runt luckan när du tvättat, och lämna den öppen.

Vad har du för tips för att övervinna jobbiga tvättproblem? Dela gärna med dig av dina råd och erfarenheter!

Du kan vara bland de första att testa P&G's senaste produkter genom att gå med i Bra vardags testpanel. Läs mer här.


Fler tvättråd hittar du här!
Så här tvättar du strumpor
Guiden till hur du doserar rätt mängd tvättmedel0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande