Vett och etikett vid middagsbjudningar

DesktopImage
0
En hjälp och ett stöd, eller bara förlegade regler från mormors tid? Meningarna om vett och etikettreglerna går isär, men faktum kvarstår: Det man känner till kan man hantera och planera, det är två viktiga ingredienser för en lyckad middagsbjudning.

Det finns lika många sätt att duka ett vackert middagsbord som det finns rätter att laga. Allt underlättas om du har några grundläggande dukningsregler i bakhuvudet, men vett och etikettregler är inget man behöver förhålla sig till slaviskt. Huvudsaken är att man känner till vad som gäller: då kan man också välja att göra avkall på dem.

När det gäller dukningar är det bra att tänka teman, kanske vill du ha en i sobert svart och vitt, en i mjukt pastell, eller en brokig och hippiechic? Tänk ut porslin och accessoarer som passar. Plocka gärna fram de saker du tycker mest om, vackra glas, mormors bestick eller ett par högresta ljusstakar eller kompletteringsköp, ett objekt som passar just den dukning du tänkt dig. Den kommer alltid till användning igen.

Det enklaste sättet att skapa en mysig stämning är att dekorera med levande ljus och blommor. Ett enkelt stylist knep - om det finns plats - är att gruppera flera ljuslyktor tillsammans, det ger en större effekt än en ensam ljuslykta. Blanda gärna storlekar och höjder.

För att rama in dukningen och ge den en helhetskänsla kan man hämta inspiration från naturen: Kvistar, grenar, blommor, växter ... Klipp till exempel stjälkar av murgröna som du smyckar bordet med. De kan läggas S-formade eller X-formade på bordet. Murgrönans flikiga blad kan även smycka tallrikar och servetter. Vill du ha en central blombukett är regeln dock att det som smyckar middagsbordet bör vara i lagom höjd så att alla gäster kan se varandra.


Bordsplacering

Bordsplaceringen är en annan viktig detalj, framför allt om ni är många. Alla ska känna sig bekräftade, ha roligt och känna sig trygga. Tänk igenom personligheter, gemensamma intressen och om de har lätt för att prata.

En grundläggande regel vid dukning på duk är att den ska vara ren och struken. Det går förstås lika bra att duka på en snygg bordsyta av trä eller sten, men är den av sten bör man ha någon form av underlag eftersom porslin och glas på sten ger en kall och lite slamrig känsla. Textiltabletter, stora blad, tallriksunderlägg - det finns många underlag som kan användas. Tänk kreativt.


Placering

Tallrikarna placeras rakt framför gästerna, räkna med att cirka 60 cm är tillräckligt för varje person. Är gästerna ett udda antal bör du undvika att duka så att platsen mitt emot är tom, duka istället på bordsändarna. Något som ofta vållar huvudbry är sallads- och brödtallrikens placering, den ska alltid vara till vänster. Alltså på samma sida som hjärtat sitter, det är lättare att komma ihåg.

Beroende på hur många drycker som ska användas dukas glasen upp i den ordning drycken serveras, från höger mot vänster. Utgå från att vattenglaset alltid står längst ut till höger, det underlättar när du dukar de övriga glasen. Det är inte fel att använda samma glas till förrätt som huvudrätt, förutsatt att drycken är densamma. På samma sätt som att duken är ren ska glasen också vara rena, torka bort vattenfläckar och damm med en luddfri handduk.

Placera besticken, på samma sätt som glasen, i den ordning som de används. Soppskedar läggs till höger om tallriken och efterrättsbestick ovanför tallriken: Gaffeln nedanför skeden så att skaftet pekar åt vänster. Regeln påbjuder att servetter läggs till vänster om tallriken, de kan också placeras mitt på förutsatt att man inte har något mataktigt på den. Somliga placerar servetten i glaset, något som inte gillas av vinkännare eftersom servetten kan lämna partiklar efter sig i glasen. Oavsett var den placeras ska den läggas i knäet direkt efter att man satt sig till bords. Ouppvikt eller uppvikt spelar mindre roll, huvudsaken är att man använder en snibb för att diskret torka bort eventuella matrester i mungiporna. När man lämnar bordet läggs servetten på stolen, eller på armstödet. Aldrig på bordet. Något som heller aldrig får ställas på bordet är handväskor, de placeras på armstöd alternativt på golvet.

Den gemensamma regeln för alla lyckade middagar, oavsett vett och etikettsregler, heter planering. Utan den kan du själv inte koppla av, och är du inte i balans och harmoni spelar det mindre roll hur mycket du än trollar i köket och dukar vackert. En lyckad middag är den middag då gästerna trivs och mår bra.


Checklista

Meny

Inbjudningar

Dukning

Bordsplacering

Blommor

Ljus

Musik

Bra att veta

Inga gäster har rätt att kräva något när det gäller mat och dryck. Däremot hör det till god sed att man, vid inbjudan, talar om ifall man har en allergi, är vegetarian eller bantar. Samtidigt kan men erbjuda sig att ta med egen mat om det inte ställer till problem.

Gäster bör inte dricka av vinet innan värdfolket har välkomstskålat, det går dock bra att dricka av vattnet. Vid välkomstskålen vänds blickarna först mot värdparet, sedan mot bordsgrannarna, först ser man i ögonen på den man inte har på bordet och därefter på den man har som bordsdam/herre. Efter att man skålat vänder gästerna åter sig mot värdparet, därpå till sina bordspartners och så ställs glasen ner.

En omdiskuterad etikettregel är om man ska skåla med värdinnan eller inte. Generellt gäller att man inte returskålar om det är fler är åtta gäster, detta för att värdinnan inte ska bli alltför alkoholpåverkad.

Är soppa en av förrätterna serveras den först, därefter de andra förrätterna. Soppan hälls upp i sopptallrikar först när alla har satt sig.

Om du ska skicka smör, skicka hela smörbyttan så att den som ska bre själv kan bestämma hur mycket eller lite smör hon/han vill ha.

Man äter endast flytande föda med sked, om man vill iaktta ett normalt hyfsat bordsskick.

Man slickar inte på kniven, man lyfter inte upp tallriken för att sleva i sig maten.

Den som har värdinnan till bordet på sin högra sida håller ett kort vänligt tacktal, under eller direkt efter desserten.


Skribent: Elisabet García Dahlbäck

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande